Почти всички ВУЗ-ове ще приемат с оценки от матурите

Повечето висши учебни заведения ще признават оценките от матурите за вход в някои от специалностите, сочи справка на Министерството на образованието и науката. ВУЗ-овете обаче няма да приемат като равнопоставени оценките от зрелостните изпити и тези от кандидатстудентските и на повечето места ще има изравнителни коефициенти. Преднина ще имат кандидатите, които ползват за вход оценката си от кандидатстудентски изпит. За да разберат какви са коефициентите, кандидат-студентите трябва да потърсят информация от всеки конкретен университет.

Освен Софийския университет "Климент Охридски" и Пловдивския университет "Паисий Хиляндарски", които още преди месец обявиха, че ще приемат с оценки от матурите, останалите ВУЗ-ове също имат специалности, за които зрелостните изпити ще бъдат вход. Изключение за втора година правят УНСС и повечето медицински институти.

Студентите могат да получат информация кои университети и в какви специалности ще приемат с оценки от матури на адрес http://mon.bg/opencms/export/sites/mon/documents/dzi/priznavane_maturi-2009.pdf

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?