Почти всички заложници в Найроби са освободени, силите за сигурност напредват към похитителите

Жертвите на терористичната атака станаха 62-ма, 170 са ранени

Почти всички заложници в Найроби са освободени, силите за сигурност напредват към похитителите

Почти всички заложници в търговския център "Уестгейт" в Найроби са освободени, като силите за сигурност продължават настъплението си към нападателите.

Кенийският министър на вътрешните работи Оле Ленку съобщи, че почти всички заложници са освободени и силите за сигурност контролират вече всички етажи на мола.

 

"Смятаме, че операцията ще приключи скоро. Установихме контрол върху всички етажи, терористите бягат и се крият в някои магазини, ... нямат възможност да избягат", заяви вътрешният министър.

 

Преди това около търговския център "Уестгейт" в Найроби бяха чути експлозии и стрелба. Терористите са предизвикали пожар в сградата, но все още не е ясно каква е причината за експлозиите.

 

В нападението срещу търговския център са участвали 10-15 въоръжени мъже. Някои за заблуда са били преоблечени в женски дрехи.

 

Отговорност за атаката пое сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб, която е част от Ал Каида.

 

Тя обяви, че нападението е в отмъщение за кенийската военна намеса в Сомалиа. В страната има около 4000 кенийски войници.

 

Междувременно броят на жертвите на терористичната атака обаче достигна 69. По-късно числото бе коригирано на 62-ма загинали. Още 170 души са ранени при атаката, която започна в събота.

 

Повече от 1000 души са били в мола, когато е започнало нападението. Сред загиналите са граждани на Франция, Холандия, Канада и други.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят