Почват проверки на кандидат-износителите на месо и мляко в ЕС

Почват проверки на кандидат-износителите на месо и мляко в ЕС

Всички млекопраработвателни и месопреработвателни предприятия, които кандидатстват за одобрение да търгуват със страните-членки на Европейската общност, ще бъдат проверени от българските ветеринарни власти в периода от 9 до 15 януари. Ден преди това изтича срокът за подаване на документи на фирмите, които искат да бъдат проверени дали отговарят на изискванията за търговия на европейския пазар. Това съобщиха в петък от  Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС).

Онези предприятия, показали, че отговарят на европейските изисквания, ще бъдат предложени от българските инспектори за мисия на Службата по храните и ветеринарните въпроси на ЕС, която ще се състои от 22 януари до 2 февруари. Европейските ветеринари ще извършат следващата цедка за кандидатите за износ на месни и млечни продукти, преди да бъдат предложени за поредната проверка преди финалната инспекция за одобрение.

Втора мисия на Службата по храните и ветеринарната дейност на ЕС от 15 до 26 януари ще направи оценка за прилагане на системата за граничен контрол при вноса и транзита на продукти от животински произход и живи животни. Страната ни има ангажимент да я въведе на седем пункта, като изграждането ѝ продължава.

Мисията ще провери и складови бази, митнически складове, одобрени  предприятия за износ в страните членки на ЕС и неодобрени до този момент. Експертите от ЕК ще инспектират също как се проследява използването на наличните суровини, внесени преди 1 януари 2007 г. от трети страни.

Споделяне

Още от Бизнес