Под 13% от изследваните са с коронавирус

Под 13% от изследваните са с коронавирус

462 са новите случаи на коронавирус при направени 3658 теста за последното денонощие. Положителни са под 13% от пробите при средно 18% за изминалата седмица.

В болници се лекуват 10 382 души, от тях 797 са в интензивни отделения. Броят на хоспитализираните остава устойчив през последната седмица, като по-малко хора са в болница спрямо седмица по-рано, но тежките случаи са се е увеличили.

За последното денонощие са оздравели 459 души, а починалите са 67.

Ваксинирани срещу коронавирус са 1600 души като броят на поставените дози достигна 572 662, а с две дози са обхванати 113 253 души.

Същевременно от днес продължава разхлабването на противоепидемичните мерки.

Отварят изцяло заведенията за хранене и развлечения като вече ще работят и закритите им части. Нехранителните хипермаркети също отварят врати. В магазини и на публични места трябва да се осигурят 8 квадратни метра за един посетител.

Също от днес се разрешава провеждането на фестивали, кина, театри и циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуства при използването на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от поне 1.5 м. и носене на защитни маски за лице.

Учениците от първи до 4-ти клас в цялата страна се връщат към присъствено обучение от днес. По график на смени през две седмици, на присъствено обучение ще се ротират  учениците от 5-и до 12-и клас.

За период от две седмици в училищата се завръщат учениците от 7-и, 8-и и 10-и клас. След това, ако епидемичната ситуация позволява, присъствено от 26 април до 14 май присъствено ще учат 5-и, 9-и и 12-и клас.

На 17 май от учене вкъщи към учене в клас ще преминат 6-и, 11-и и отново 7-и клас.

Целта на този график за ротация е в училищата присъствено до учат до 40% от децата и младежите.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?