Под 1/3 от ученическите лагери работят

Под 1/3 от ученическите лагери работят

Само 30 от 165 ученически лагери работят към момента. През миналата година в тях са почивали 26 000 деца, а цената за престоя е 16 лева на ден.

Това каза зам.-министърът на образованието Деница Сачева при изслушване в парламентарните комисии по образование и по въпросите на гражданите. Съвместното заседание на двете комисии беше свикано по повод петиция от инициативен комитет "Да върнем ученическите лагери на децата".

Създателите на комитета искат да се инвестират средства в държавните лагери, посещението им да е задължително, а докато са там, децата да бъдат възпитавани в патриотизъм и да участват в различни спортни активности.

Ученическите лагери се управляват от създаденото през 2005 г. държавно дружество "Ученически отдих и спорт". Още при учредяването му едва 50 от 165-те бази са били годни за посещение. С годините заради липсата на средства за поддръжка част от тях са били затворени и в момента функционират 11 лагера в планината и 19 по Черноморието. Останалите стоят заключени. Те не могат да бъдат приватизирани, тъй като са сред обектите, чието раздържавяване е забранено.

Дружеството получава средства от Министерството на образованието и науката по 4-годишен договор на обща стойност около 4 млн. лева или около 1 млн. лева на година, обясни зам.-министър Сачева. Тя отбеляза, че за подобряването на базите на ученическите лагери са необходими допълнителни инвестиции, но работещите лагери към момента са в добро състояние и имат възможност да приемат деца.

Сачева обясни още, че ще бъде създадена работна група, която в рамките на месец ще разработва стратегия за дружеството и след този срок резултатите ще бъдат представени пред двете парламентарни комисии. В тази работна група ще има и представители на инициативния комитет и тя ще се създаде със заповед на министъра на образованието и науката.

Изпълнителният директор на "Ученически отдих и спорт" Емануил Райчев каза, че от дружеството се стремят да подобряват условията в работещите ученически лагери. Инвестиции в неработещите бази не се планират, тъй като биха били прекалено скъпи.

Според председателя на инициативния комитет за възраждане на лагерите Анастас Величков родителите трябва да бъдат информирани, че в тях децата им могат да почиват за по 16 лева на ден. Според него училищата трябва да организират т. нар. зелени и бели училища в държавните бази, а не в частни хотели, които излизат по-скъпо и са недостъпни за част от семействата.

Двете комисии решиха на следващо заседание да изслушат информация за финансовото състояние на дружеството "Ученически отдих и спорт". Според отчета му за второто тримесечие на годината то има приходи от около 2 млн. лева и разходи от около 1.5 млн. лева. Реализираната печалба за половин година е около 500 000 лева.

През миналата година дружеството е отчело приходи от 4.734 млн. лева приходи и печалба от половин милион лева.

Споделяне

Още от България