Под 2% от датчаните са били заразени с коронавирус

Под 2% от датчаните са били заразени с коронавирус

Правителствена агенция, която следи разпространението на коронавируса в Дания, съобщи, че по предварителни резултати, между 0,5 и 1,8 процента от близо шестмилионното население на страната е било заразено, предаде Асошиейтед прес.

Институтът Статен Серум посочи, че числата, базирани на тестове за антитела, направени на 2600 случайно подбрани жители на пет датски града, трябва "да се тълкуват много предпазливо".

"Нещо повече, това дали числата може да са валидни за цялото датско население може да бъде повлияно и от желанието или нежеланието на групи с различни модели на зараза да приемат да се тестват", каза Стеен Етелберг, който е оглавявал екипа на институт, провел изследването.

Етелберг добави, че резултатите са "първа част от постепенното обявяване на изследването", а допълнителни резултати се очакват през следващите седмици.

Той изтъкна, че за да се получи пълна картина, трябва са бъдат изследвани 6000 души от общо 5,8 милиона датчани, за да се постигне желаната прецизност на територията на цялата страна.

Цитирайки доклада на института, предоставен само на законодателите, датски медии изразиха предположение, че епидемията в страната може би отслабва.

Дания нареди карантина на 11 март и през последните седмици бавно възстановява обичайното всекидневие. Музеите и киносалоните отново отвориха, а болниците ограничават големината на отделенията за лечение на болни от коронавирус.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво очаквате да свърши служебното правителство?