Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Под 2% от сигналите за данъчни измами стигат до дела

Производствата за укрити осигуровки са едва седем

2 коментара
Под 2% от сигналите за данъчни измами стигат до дела

Въпреки че данъчните измами са вторият по значение приходоизточник на организираната престъпност у нас, борбата срещу тях се спъва в прокуратурата. Това излиза от доклад по стратегията за повишаване на събираемостта на приходите и справяне със сенчестата икономика през 2015 – 2017 г., одобрен от правителството.

В документа се посочва, че през 2015 г. Националната агенция за приходите (НАП) е пратила 729 уведомления до разследващите за предполагаемо избягване на данъчни задължения в особено големи размери, но за същия период прокуратурата е образувала само 12 досъдебни производства. Това значи, че има дела по по-малко от 2% от подадените сигнали.

В доклада не се посочва нито сумата на предполагаемата щета за бюджета, нито причината за ниския брой на образуваните досъдебни производства. От НАП предположиха, че е възможно разследващите още да не са се произнесли по подадените от тях уведомления.

От доклада все пак става ясно, че в Специализираната прокуратура работи "Специализирано звено за разследване на данъчни престъпления, свързани с организирани престъпни групи". През миналата година то е било ангажирано със 79 производства, от които 49 са образувани от него. Предполагаемите щети за бюджета са в размер на 100 млн. лв. За сравнение по оценки на Европейската комисия само несъбраният ДДС в България през 2012 г. е бил 20%, тоест около 1.5 млрд. лв.

70% спад на обвиненията и присъдите след 2012 г.

Според анализа от 2015 г. на Центъра за изследване на демокрацията "Финансиране на организираната престъпност" в периода 2008 – 2012 г. размерът на несъбрания ДДС в България се е свил, което частично може да се обясни с повишените усилия на властите да се борят с ДДС измамите.

Доказателство за това е повишеният брой обвинителни актове и присъди за периода, което предполага по-сериозни усилия на правоохранителните органи и прокуратурата. До 2008 г. прокуратурата не е поставяла специален акцент върху тези престъпления, но след това на тях започва да се обръща особено внимание в годишните отчети за дейността на обвинението. След 2012 г. обаче следва рязък спад в броя на обвиненията и присъдите с около 70%.

В 2/3 от случаите връзката между институциите се къса

През март тази година финансовият министър Владислав Горанов обяви, че в правителството има подкрепа за създаване на данъчна полиция, т. е. за предоставянето на дознателски функции на инспектори на НАП по подобие на тези на митничарите. "В момента процесът е сложен. Когато се установи нарушение, данъчните предоставят информацията на икономическа полиция. При прехвърлянето обаче често информацията някъде се къса, а това се случва при 2/3 от случаите", обясни тогава Горанов. До момента обаче няма предложени законодателни промени в тази посока. 

Едва 7 дела за укрити осигуровки за година

Само 7 са случаите на засечени от Националната агенция за приходите (НАП) укрити осигуровки през 2015 г., които са подадени на прокуратурата, сочи още докладът на правителството.

Укриването на осигурителни вноски бе криминализирано в началото на 2015 г. Спестяването на вноски в големи размери (от 3 000 до 12 000 лв.) се наказва с лишаване от свобода до 5 години и с глоба до 2 000 лв., а при суми в особено големи размери (над 12 000 лв.) наказанието е затвор от 2 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния. Установяването на нарушението обаче е изключително трудно.

След намесата на Главна инспекция по труда през миналата година са изплатени забавени трудови и други възнаграждения на персонала в общ размер на 24 млн. лв., става ясно още от доклада. Установени са 2 412 случая на работа на хора без сключени трудов договор. 27 са случаите на незаконно наети чужденци.

Силни успехи на фискалния контрол

Докладът на кабинета отчита редица успехи на НАП и Агенция "Митници", които са довели до повишаване на приходите.

С рекордните 606 млн. лв. или 16,5% (т. е. от 3,7 млрд. лв. на 4,3 млрд. лв.) например е нараснала декларираната данъчна основа при вътрешнообщностните придобивания за 2015 г. спрямо 2014 г. Според доклада това е станало благодарение на въвеждането на фискалния контрол на рискови стоки.

Голямо подобрение се отчита по отношение на акцизния контрол от страна на митниците в сектор "Горива". Разследващите митничари са образували 383 досъдебни производства за акцизни стоки.

11 търговски вериги под прицела на данъчните

През 2015 г. е осъществено наблюдение на 3580 лица с мащабна икономическа дейност, включително 11 търговски вериги, отчита още правителството. "Изпратени са 70 уведомителни писма, проведени са 36 срещи с представители на бизнеса във връзка с установени отклонения от обичайна търговска практика и даване на насоки и разяснения по повод избягване въвличането в схеми на данъчни измами. 68 % от лицата са преустановили приспадането на данъчен кредит по доставки от рискови контрагенти в размер на 7 691 516 лв.", пише в доклада.

През 2015 г. размерът на просрочените задължения към НАП е намалял с 5% или с 261 млн. лв. спрямо 2014 г.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. анита хегерланд
    #2

    Трябва да се измислят мерки срещу онези, които разбират, могат и правят данъчните измами, а това са касиерите и счетоводителите. Ако в закона е записано ясно, че те ще бъдат подведени под отговорност и "ще лежат в затвора", мнозина ще се откажат от този бизнес. Другата мярка е екипа, който разследва, да е "окомплектован" така, че да може да разкрива всякакви заплетени схеми, а в Прокуратурата да има звено, което да се занимава изключително с такива дела. Т.е. нужни са тесни специалисти, защото това е основният проблем на обществото на този етап на развитие.

  2. Как се нарича този обществен строй, при който- Под 2% от сигналите за данъчни измами стигат до дела; Производствата за укрити осигуровки са едва седем И как се нарича територията, в която това се случва? /Територия на Мики Маус-или Дивия Запад на Европа от 21-ви век! И най-важното- ДО КОГА така?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.