Под 2% от сигналите за данъчни измами стигат до дела

Производствата за укрити осигуровки са едва седем

Под 2% от сигналите за данъчни измами стигат до дела

Въпреки че данъчните измами са вторият по значение приходоизточник на организираната престъпност у нас, борбата срещу тях се спъва в прокуратурата. Това излиза от доклад по стратегията за повишаване на събираемостта на приходите и справяне със сенчестата икономика през 2015 – 2017 г., одобрен от правителството.

В документа се посочва, че през 2015 г. Националната агенция за приходите (НАП) е пратила 729 уведомления до разследващите за предполагаемо избягване на данъчни задължения в особено големи размери, но за същия период прокуратурата е образувала само 12 досъдебни производства. Това значи, че има дела по по-малко от 2% от подадените сигнали.

В доклада не се посочва нито сумата на предполагаемата щета за бюджета, нито причината за ниския брой на образуваните досъдебни производства. От НАП предположиха, че е възможно разследващите още да не са се произнесли по подадените от тях уведомления.

От доклада все пак става ясно, че в Специализираната прокуратура работи "Специализирано звено за разследване на данъчни престъпления, свързани с организирани престъпни групи". През миналата година то е било ангажирано със 79 производства, от които 49 са образувани от него. Предполагаемите щети за бюджета са в размер на 100 млн. лв. За сравнение по оценки на Европейската комисия само несъбраният ДДС в България през 2012 г. е бил 20%, тоест около 1.5 млрд. лв.

70% спад на обвиненията и присъдите след 2012 г.

Според анализа от 2015 г. на Центъра за изследване на демокрацията "Финансиране на организираната престъпност" в периода 2008 – 2012 г. размерът на несъбрания ДДС в България се е свил, което частично може да се обясни с повишените усилия на властите да се борят с ДДС измамите.

Доказателство за това е повишеният брой обвинителни актове и присъди за периода, което предполага по-сериозни усилия на правоохранителните органи и прокуратурата. До 2008 г. прокуратурата не е поставяла специален акцент върху тези престъпления, но след това на тях започва да се обръща особено внимание в годишните отчети за дейността на обвинението. След 2012 г. обаче следва рязък спад в броя на обвиненията и присъдите с около 70%.

В 2/3 от случаите връзката между институциите се къса

През март тази година финансовият министър Владислав Горанов обяви, че в правителството има подкрепа за създаване на данъчна полиция, т. е. за предоставянето на дознателски функции на инспектори на НАП по подобие на тези на митничарите. "В момента процесът е сложен. Когато се установи нарушение, данъчните предоставят информацията на икономическа полиция. При прехвърлянето обаче често информацията някъде се къса, а това се случва при 2/3 от случаите", обясни тогава Горанов. До момента обаче няма предложени законодателни промени в тази посока. 

Едва 7 дела за укрити осигуровки за година

Само 7 са случаите на засечени от Националната агенция за приходите (НАП) укрити осигуровки през 2015 г., които са подадени на прокуратурата, сочи още докладът на правителството.

Укриването на осигурителни вноски бе криминализирано в началото на 2015 г. Спестяването на вноски в големи размери (от 3 000 до 12 000 лв.) се наказва с лишаване от свобода до 5 години и с глоба до 2 000 лв., а при суми в особено големи размери (над 12 000 лв.) наказанието е затвор от 2 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния. Установяването на нарушението обаче е изключително трудно.

След намесата на Главна инспекция по труда през миналата година са изплатени забавени трудови и други възнаграждения на персонала в общ размер на 24 млн. лв., става ясно още от доклада. Установени са 2 412 случая на работа на хора без сключени трудов договор. 27 са случаите на незаконно наети чужденци.

Силни успехи на фискалния контрол

Докладът на кабинета отчита редица успехи на НАП и Агенция "Митници", които са довели до повишаване на приходите.

С рекордните 606 млн. лв. или 16,5% (т. е. от 3,7 млрд. лв. на 4,3 млрд. лв.) например е нараснала декларираната данъчна основа при вътрешнообщностните придобивания за 2015 г. спрямо 2014 г. Според доклада това е станало благодарение на въвеждането на фискалния контрол на рискови стоки.

Голямо подобрение се отчита по отношение на акцизния контрол от страна на митниците в сектор "Горива". Разследващите митничари са образували 383 досъдебни производства за акцизни стоки.

11 търговски вериги под прицела на данъчните

През 2015 г. е осъществено наблюдение на 3580 лица с мащабна икономическа дейност, включително 11 търговски вериги, отчита още правителството. "Изпратени са 70 уведомителни писма, проведени са 36 срещи с представители на бизнеса във връзка с установени отклонения от обичайна търговска практика и даване на насоки и разяснения по повод избягване въвличането в схеми на данъчни измами. 68 % от лицата са преустановили приспадането на данъчен кредит по доставки от рискови контрагенти в размер на 7 691 516 лв.", пише в доклада.

През 2015 г. размерът на просрочените задължения към НАП е намалял с 5% или с 261 млн. лв. спрямо 2014 г.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?