Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Под 2% разлика. Социалдемократите печелят изборите в Германия

Дълги коалиционни преговори ще определят заместника на Меркел

12 коментара
Олаф Шолц, Аналена Бербок, Армин Лашет и Кристиан Линднер, сн. ЕПА/БГНЕС

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели изборите за Бундестаг, изпреварвайки консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, съобщи ДПА, като се позова на данни, публикувани на уебсайта на федералната избирателна комисия след преброяване на всички гласове.

ГСДП получава 25.7 процента от гласовете, което е най-добрият ѝ резултат от години. Блокът на Меркел, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), събира 24.1 процента, което е най-лошият му резултат.

Зелените са на трето място с 14.8 процента - най-доброто им изборно представяне.

Свободната демократическа партия получава 11.5 процента, отбелязвайки увеличение на своята подкрепа в сравнение с предишните избори.

Партията "Алтернатива за Германия" пада до пето място с 10.3 процента.

Партията "Левите" получава 4,9 процента, отбелязвайки спад в своята подкрепа.

По предварителни данни на федералната избирателна комисия германските социалдемократи получават след вчерашните избори 206 от общо 735 места в Бундестага, блокът ХДС/ХСС - 196, "Зелените" - 118, Свободната демократическа партия - 92, "Алтернатива за Германия" - 83, "Левите" - 39.

Според анализатори в Германия предстоят дълги коалиционни преговори за съставяне на правителство, вероятно водени паралелно от социалдемократичната партия и от ХДС/ХСС.

Социалдемократите

Олаф Шолц, кандидатът за канцлер на германските социалдемократи, каза днес, че е получил мандат да води следващото правителство. Той заяви, че ще се опита да сформира коалиция със "Зелените" и Свободните демократи, предаде Ройтерс.

Шолц, посрещнат с аплодисменти в партийната централа в Берлин и букет от червени и бели цветя, подчерта, че избирателите ясно са показали на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, че е дошло време да отидат в опозиция след 16 години на власт.

"Гласоподавателите се изразиха много ясно. Те казаха кой трябва да сформира следващото правителство", посочи Шолц. "Те укрепиха позициите на три партии - социалдемократите, "Зелените" и СвДП (Свободната демократическа партия - Бел. БТА) и следователно това е ясният мандат, даден от гражданите на тази държава - тези три партии трябва да сформират следващото правителство", заяви кандидатът на социалдемократите.

Шолц настоя, че Германия трябва да остане политически "стабилна", въпреки несигурността, свързана с преговорите за коалиция, които се очертават като сложни, предаде Франс прес.

Трябва да знаете, че в Германия винаги е имало коалиции и тя винаги е била стабилна, каза днес на английски досегашният финансов министър.

Много бързо ще постигнем резултат в тези преговори, подчерта Шолц в отговор на въпрос на британски журналист. Това би трябвало да стане преди Коледа, доколкото е възможно, добави Шолц.

През 2017 г. бяха нужни близо 6 месеца след парламентарните избори, за да се стигне до полагането на клетва от Меркел начело на "голяма коалиция". Това забави напредъка по важни международни въпроси, особено реформите в Европейския съюз.

Меркел ще трябва да се занимава с текущите въпроси до встъпването в длъжност на нейния наследник, който ще бъде избран от депутатите в Бундестага.

Християндемократите

Партия Християндемократически съюз, отбелязала най-лошото си представяне на парламентарни избори в Германия, има нужда от обновяване, призна днес нейният председател и кандидат за федерален канцлер Армин Лашет.

Партията обаче е готова да започне преговори с либералите от Свободната демократическа партия и "Зелените", за да се опитат да създадат следващото правителство, каза Лашет.

Лидерът на консерваторите призна, че резултат под 30 процента не е целта на съюза ХДС/ХСС. Той изтъкна и лошите резултати, получени в Източна Германия.

В края на предизборна кампания, изпълнена с гафове и комуникационна грешки, Лашет каза, че има "лично участие" в този провал.

Лашет заяви, че независимо дали в края на този процес партията ще е в управлението или в опозиция, това, което трябва да се случи, е обновяване на ХДС, и то на всички равнища.

Според Лашет обаче, "никоя партия", дори ГСДП, не е получила "ясен мандат, за да управлява". Той настоя за възможността, въпреки всичко да ръководи коалиция.

Никой не трябва да се държи така, сякаш само той може да вземе решение за съставянето на правителство и затова дискусиите с евентуални партньори са необходими, посочи днес Лашет, чийто опонент Олаф Шолц от снощи претендира да стане "следващият канцлер".

Правителство, ръководено от съюза ХДС/ХСС, е най-доброто за нашата страна и ние се чувстваме също задължени към избирателите му, подчерта Лашет.

За пръв път от 1949 г., съюзът ХДС/ХСС, получил с 8 пункта по-малко, отколкото през 2017 г., падна под 30 процента подкрепа. Това хвърли сянка върху обявеното оттегляне на Меркел, която след 16 години на поста не успя да осигури.

Християнсоциалният съюз (ХСС), който доминира в политиката в германската провинция Бавария от десетилетия, отбеляза най-лошите си резултати както на национално, така и на провинциално ниво на вчерашните избори, предаде ДПА.

Консервативната баварска партия, водена от провинциалния премиер Маркус Зьодер, спечели 5,1 процента от гласовете на националните избори, което е спад в сравнение с получените от нея 6,2 процента през 2017 г.

ХСС не участва на изборите в другите 15 германски провинции, оставяйки тази възможност за своите партньори от Християндемократическия съюз (ХДС). ХСС управлява с ХДС като част от федералното коалиционно правителство заедно със социалдемократите.

Предишният най-лош резултат на ХСС след Втората световна война беше през 1949 г., когато партията спечели 5,8 процента на национално ниво. А най-доброто представяне на ХСС беше през 1976 г., когато събра 10,6 процента от гласовете.

На провинциално ниво ХСС спечели 32,6 процента на сегашните избори - по-малко в сравнение с получените през 2017 г. 38,8 процента.

"Зелените"

Кандидатът на "Съюз 90/Зелени" за канцлер на Германия Аналена Бербок похвали своята партия, че е постигнала "исторически най-добър резултат" на федералните избори, предаде ДПА.

"За първи път ние се включихме в надпреварата да оформяме тази страна като водеща сила", каза Бербок, имайки предвид факта, че нейната партия за първи път издигна кандидат за канцлер.

"Тази страна се нуждае от климатично правителство", заяви тя, обещавайки, че зелените ще продължат да се борят за това.

Свободните демократи

Генералният секретар на свободните демократи Фолкер Висинг каза, че е "много доволен" от представянето на своята партия. "Много сме доволни", заяви той. "Избирателите искаха да ни подсилят", каза Висинг.

На предишните избори Свободната демократическа партия (СДП) спечели 10,7 процента от гласовете.

Според Висинг резултатът от гласуването означава, че избирателите не искат лява коалиция, водена от Германската социалдемократическа партия (ГСДП). СДП би могла да бъде част от две от трите коалиции, които са смятани за осъществими - било с Християндемократическия съюз (ХДС) или ГСДП начело.

Депутатското място на германския канцлер Ангела Меркел беше спечелено от кандидат на социалдемократите за първи път от 1990 г.

Загубата на този мандат е още един удар за християндемократите, които претърпяха поражение на вчерашните парламентарни избори.

Прекият депутатски мандат, който Меркел държеше в своя избирателен район в провинция Мекленбург-Предна Померания, беше спечелен от Анна Касауцки от съперническата Германска социалдемократическа партия (ГСДП).

Кандидатът на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел за този мандат Георг Гюнтер се нареди на второ място.

В германската избирателна система избирателите имат два гласа: първият е за кандидат по техен избор в избирателния им район; вторият е за предпочитаната от тях партия.

Меркел беше избрана в германския парламент с пряк мандат от този избирателен район за първи път през 1990 г. и оттогава го печелеше на всички следващи избори.

Тя не се кандидатира на сегашните избори.

Ройтерс: Очертава се "светофарна" коалиция

В Германия предстоят месеци на трудни преговори за съставяне на коалиционно правителство след вчерашните федералните избори, чиито резултати показват, че три партии ще трябва да се обединят, за да съберат над 50 процента от местата в Бундестага, посочва агенция Ройтерс, след което описва възможните коалиции и някои от компромисите, които ще са необходими, за да се споразумеят.

"Светофарна" коалиция (ГСДП, "Зелени", СвДП)

След като лявоцентристките социалдемократи на Олаф Шолц излязоха на първо място, те казаха, че ще опитат да сформират коалиция със "Зелените" и СвДП.

ГСДП и "Зелените", които управляваха заедно от 1998 г. до 2005 г. по времето на канцлера Герхард Шрьодер, като цяло имат еднакви виждания за политиките в сферата на околната среда и вдигането на данъците и социалните разходи, но "Зелените" са доста по-войнствено настроени към Русия.

Но ако ГСДП иска да си върне канцлерството за първи път от 2005 г., партията ще трябва да убеди либералните свободни демократи да се присъединят към "светофарната" коалиция, наричана така заради цветовете на трите партии - червено, зелено и жълто.

Лидерът на СвДП Кристиан Линднер се изказа хладно за тази възможност и заяви, че легализирането на канабиса е почти единствената политика, по която партията му лесно би се съгласила с ГСДП и "Зелените".

Либералите водят много по-дясна политика по икономическите въпроси от ГСДП и "Зелените", но биха могли да направят компромис, ако получат финансовото министерство, твърди Ройтерс.

Коалиция "Ямайка" (ХДС/ХСС, "Зелени", СвДП)

Въпреки че християндемократите са на второ място, техният кандидат Армин Лашет каза, че те все пак ще се опитат да съставят правителство със СвДП и "Зелените".

"Християнлиберални" правителства са управлявали Германия през по-голямата част от следвоенния период и двете партии имат близки позиции в сферата на икономическата политика. Но нямат достатъчно депутати, за да управляват сами. Биха могли да се опитат да сформират коалиция "Ямайка" със "Зелените" - цветовете на трите партии са черно, жълто и зелено като знамето на тази държава.

Такъв съюз обаче също няма да е лесен: лидерът на либералите Кристиан Линднер през 2017 г. неочаквано се оттегли от преговорите за сформиране на коалиция "Ямайка".

"Зелените" и СвДП силно се различават в политиката си за околната среда, а и консерваторите, и либералите подкрепят същественото увеличаване на разходите за отбрана.

Голяма коалиция (ХДС, ГСДП или ХДС, ГСДП и "Зелените")

ГСДП неохотно беше по-малък партньор на консерваторите на Меркел през 12 от последните 16 години. Социалдемократите изключиха възможността отново да работят с тях, но така бяха казали и преди изборите през 2017 г., а в крайна сметка се съгласиха, когато другите варианти се провалиха.

"Червено-червено-зелена"коалиция (ГСДП, "Левите", "Зелените")

Преди изборите консерваторите заговориха за опасността, която крие една такава коалиция, в която влиза и твърдолинейната лява партия "Левите" - наследник на комунистическата партия, управлявала Източна Германия. Обаче трите партии не успяха да спечелят достатъчно места за да съставят коалиция.

"Левите" не успяха да прескочат прага от 5 процента, необходим за влизане в парламента, но спечелиха мажоритарния вот в три избирателни района, така че ще получат всички места, които им се полагат за резултата от 4,9 процента, макар че това не е достатъчно за управление на лява коалиция.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Мазен Кумунис
  #12

  На ред са Националсоциалистите. ;)

 2. variomatic
  #11

  Задава се светофарната коалиция. Да му мислят корумпетата от ХДС!

 3. Коментарът е изтрит в 15:18 на 03 декември 2021 от автора.
  #10
 4. Коментарът е изтрит в 20:36 на 27 септември 2021 от автора.
  #9
 5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #8
 6. eagle_eye
  #7
  Отговор на коментар #4

  Всъщност подкрепата на Меркел за съмнителния тъмен балкански субект си влезе в предизборната реторика в Германия и на тези избори и на изборите за ЕП, така че по тази точка не си прав.Също така не си прав за това, че ГЕРП нямаха подкрепата на ХДС - тази подкрепа не е тайна и дори беше инстиотуционализирана. Мисля, че вече можем да говорим за нея в минало време.Хайде да не си говорим общи приказки за това как никой не се бил интертесувал от нас, защото сме били незначителни. Ни най-малко не сме незначителни.

 7. Контрапункт
  #6
  Отговор на коментар #4

  То е ясно, че в Германия не се интересуват (сега) какво става в БГ, в Банкя се интересуват какво става в Германия..... И в Сф (покрай банкинци) - също се интересуват )))

 8. Територия на Мики Маус
  #5

  Кашън, съветник на Ердоган: Има решение – армията ни влиза през България, за да нахлуем в Гърция-България-бутафорна държава, но в ЕС и НАТО! Всички го знаят, освен живущите на територията! Евтиния ток го изнасяме-скъпия-за нас!

 9. Мюнхен
  #4

  Не се заблуждавайте, че някой в Германия се интересува какво става в България. Че този от Банкя е бандит, е вън от съмнение, но никой не се интересува от него, нито пък е имал приятелство с Меркел, нито пък неговото присъствие по някакъв начин е повлияло на немските избори. Германия е такава държава, че и без правителство може да се управлява, такова е нивото на съзнание и култура у немеца. А други държави, като нашата например, и десет избори да правят, и десет правителства наведнъж да изберат, пак не могат да се оправят.

 10. Коментарът е изтрит в 23:30 на 21 декември 2022 от автора.
  #3

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.