Под 81 хиляди са кучетата с чип у нас

Под 81 хиляди са кучетата с чип у нас

По-малко от 81 хиляди са кучетата в България, на които е поставен микрочип за идентификация, какъвто всяко от тези четириноги вече трябва да носи. Това сочат данни от интегрираната информационна система на Българската агенция за безопасност на храните, цитирани от организацията "Четири лапи, която припомни, че вече е в сила това изискване на Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Само през миналата година са чипирани 18 972 кучета, а от началото на 2017 г. са идентифицирани 1505 четириноги, с което общият брой на вписаните в регистъра животни е 80 724.

"Всеки собственик на куче, навършило 4-месечна възраст, е длъжен да посети ветеринарен лекар, който да постави микрочип на животното и да въведе данните в интегрираната информационна система на Българска агенция по безопасност на храните,“ обяснява д-р Марина Иванова, директор на "Четири лапи“ за България. "Идентификацията с микрочип е единственият начин да бъде направена връзка между кучето и неговия собственик. Задължителното чипиране ще позволи да бъде търсена отговорност от собствениците, изоставили своите домашни любимци, а също така би предотвратила и кражбите на животни. Тя ще спести и много средства на общините, които плащат обезщетения на ухапани от кучета, чийто собственици не могат да бъдат издирени“, допълва тя

Микрочипът е голяма колкото оризово зърно стъклена капсула, която се инжектира подкожно от лявата страна на врата на кучето. Тя съдържа 15-цифров уникален код, срещу който в системата на БАБХ могат да бъдат въведени освен данни за собственика и четириногото, също и информация за здравословно състояние на животното, негово описание и снимки. Кодът на чипа се разчита от устройство, каквото би трябвало да има във всеки ветеринарен кабинет. Манипулацията по поставянето е безболезнена и не носи никакъв риск за здравето на домашния любимец, отбелязват от "Четири лапи".

Организацията припомня още, че всеки собственик трябва да регистрира кучето си и в данъчната служба по местоживеене и да плаща такса за притежаването му, чийто размер се определя то съответната община.

От такса по закон са освободени кастрирани кучета, кучета на инвалиди, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета, използвани за опитни цели, кучета, използвани от Българския червен кръст и кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект.

Отпадна облекчението за ловните кучета, тъй като е установено, че те са един от основните източници на изгубени или изоставени домашни животни. Приходите от събраните такси се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета.

Собствениците също така са задължени да заведат за ваксинация, обезпаразитяване и издаване на паспорт своя домашен любимец след навършване на 6-седмична възраст, припомнят от "Четири лапи“.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?