"Под игото" излезе любимият роман в кампанията "Голямото четене"

"Под игото" излезе любимият роман в кампанията "Голямото четене"

Без никаква изненада "Под игото" на Иван Вазов се оказа любимият роман на българите в кампанията "Голямото четене" на БНТ. Кампанията завърши в неделя вечерта, романът победител беше избран чрез гласуване от зрителите, продължило два часа по време на живото предаване.

На второ, трето и четвърто място, пак без никаква изненада, се наредиха също български произведения - "Време разделно" от Антон Дончев, "Тютюн" от Димитър Димов и "Железният светилник" от Димитър Талев.

На пета позиция е "Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери, а на шеста - "Майстора и Маргарита" от Михаил Булгаков.

Седмото място спечели "Властелинът на пръстените" от Дж. Толкин, следван на осмо място от "Осъдени души" от Димитър Димов.

Романът "На изток от Рая" от Джон Стайнбек е на девета позиция в класацията. На десета е "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма.

"Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс е на 11-то място, а на последното 12-то е "Сто години самота" от Габриел Гарсия Маркес.

Кампанията "Голямото четене" е по формат на обществената британска телевизия ББС и започна у нас на 5 октомври миналата година. На 21 декември бяха представени романите в класацията от номер 100 до 13-то място. Дванайсетте романа, събрали най-много зрителски гласове, бяха обявени по азбучен ред като "финалисти". От този момент зрителите продължиха да гласуват само за тези 12 заглавия.

В рамките на цялата инициатива читателите гласуваха на сайта на кампанията 4etene.bnt.bg, чрез всички мобилни оператори с кратки текстови съобщения, с обаждания, или изпращаха писма на адреса на БНТ в София.

Споделяне

Още по темата

Още от