Под мотото "Номинират хората, не БХК" се приемат предложения за Човек на 2019 г.

Под мотото "Номинират хората, не БХК" се приемат предложения за Човек на 2019 г.

Всеки може да номинира човек или организация за наградите “Човек на годината” за 2019 г. до 15 ноември, съобщиха от Български хелзинкски комитет.

“Номинират хората, а не БХК!” е водещото тазгодишно послание на кампанията, което идва в отговор на зачестилите напоследък клевети спрямо организацията, че тя избира и номинира отличените за “Човек на годината”, при това с внушението, че прави това заради тяхна противоправна дейност.

“В България се засилва агресивната реакция против защитниците на правата на човека, либералната демокрация и върховенството на правото”, обяснява концепцията за кампанията Надежда Цекулова, директорка на комуникационната програма на БХК. “Не можем да си затваряме очите за все по-честите нарушения на правата на човека, на разделението между властите, на свободата на словото и правото ни на чиста и здрава околна среда. Опитите да се противодейства на тези процеси обаче се посрещат с ярост, злост и клевети срещу правозащитници и природозащитници. Трябва да използваме всеки повод да изобличаваме неистините, които се изричат по наш адрес и наградата “Човек на годината” е точно такъв”, заяви още тя.

Реално чрез формата за номиниране www.humanoftheyear.org всеки може да предложи другиго или организация, заради конкретни негови или нейни правозащитни постъпки, действия или за цялостна работа през изминалата година, допринесли за утвърждаването на човешките права в България.

Допускат се и предложения за номиниране на хора, борещи се за защита на други ценности, сравними с правата на човека, например защита правата на животните и опазване на природата.

Не могат да бъдат номинирани служители и постоянни сътрудници на БХК, както и членовете на тазгодишното жури.

Призовете ще отличат различни хора и каузи – онези, които са създали прецедент в правозащитната сфера и са били фактор за обществено развитие, променили са средата, в която живеем, към по-добро. Отличията нямат финансово изражение. Те дават символично признание за хората или организациите, които са фактор в общественото развитие.

Наградите се връчват за дванадесета поредна година. В тазгодишното жури влизат директорката на Български дарителски форум Красимира Величкова; Бояна Петкова - основателка на "Макове за Мери"; Александър Кашъмов - ръководител на правния екип на Програма "Достъп до информация"; Явор Гечев, директор маркетинг и връзки с обществеността на фондация "Четири лапи"; Марияна Кацарова, журналист и правозащитник; Петко Петков, съдия; адвокат Даниела Михайлова, ръководител на правната програма на "Инициатива за равни възможности"; Аделина Банакиева, представител на наградените с голямата награда “Човек на годината” за 2018 г. протестиращи родители на лица с увреждания; както и двама представители на БХК - председателят Красимир Кънев и Яна Бюрер Тавание, член на управата на комитета.

Отличените като Човек на 2019 година ще получат наградите си на специална церемония на 10 декември – Международният ден на правата на човека.

Споделяне

Още от Общество