Под напора на Брюксел: Без "квоти" за български стоки в хипермаркетите

Част от търговските вериги сами се ангажираха да осигурят място за местни продукти

Под напора на Брюксел: Без "квоти" за български стоки в хипермаркетите

След като Брюксел заплаши страната ни със съд заради изискването хипермаркетите задължително да предлагат български продукти, тихомълком българското правителство премахна това изискване.

Отпадането му бе направено по най-финия и безшумен начин - постановлението, съдържащо задължението за квоти за българските продукти, бе със срок до 31 декември и не е подновено в новата година, установи проверка на Mediapool. В същото време част от търговските вериги - Billa, Lidl, Kaufland, Фантастико и ПроМаркет обявиха в понеделник, че са подписали доброволно споразумение да предоставят площи от магазините си за родни стоки.

Хипермаркетите: Постановлението бе абсолютно незаконно

Проверка в последните броеве на "Държавен вестник" показват, че кабинетът "Борисов" не е подновил постановление 70, което изискваше задължително веригите да осигурят място за български продукти и чийто срок бе до 31 декември 2020 г.

Самите вериги остават на мнение, че разпоредбата като цяло е била незаконна.

"Постановлението на правителството изтече с изтичането на годината. По-важният въпрос е, че това постановление бе противозаконно. И Европейската комисия задейства процедура срещу него. Тези положителни резултати, които Министерството на земеделието отчита (за повишаване на броя на българските стоки във веригите - б.а.) са благодарение на доброволните мерки на търговските вериги и доброто им сътрудничество с производители и фермери, а не на споразумението", коментира пред Mediapool Йордан Матеев, изп.-директор на Сдружението за модерна търговия(СМТ).

Той добави, че постановлението е обявено за незаконно на 4 ноември м.г. и от инстанция на Административния съд – София област. 

За последно, в края на октомври миналата година ЕК поиска от България да премахне  задължителното предлагане на местни продукти в хипермаркети и магазини за търговия на дребно и заплаши, ако това не бъде предприето, да отнесе въпроса към Съда на ЕС. Мотивът на ЕК бе, че се нарушава свободното движение на стоки, услуги и капитали на общия пазар на ЕС.

"Българското законодателство задължава търговците на дребно да излагат по виден начин и да осигуряват специални места за продажба за местните хранителни продукти, като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, както и да закупуват 90 % от млякото и млечните продукти от местните производители. Тези задължения ограничават свободното движение на стоки, залегнало в член 34 от Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС)", мотивираха се от ЕК.

До момента Министерството на земеделието отстояваше позицията, че "по никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти на продукти, внесени от други държави и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти в страната". Земеделският министър Десислава Танева посочваше, че изискването е въведено за подкрепа на българските фермери по време на пандемията.

Доброволно за година хипермаркетите дават място за БГ стоки

Междувременно стана ясно, че част от търговските вериги доброволно ще продължат и през тази година да заделят място за български стоки. На 31 декември 2020 г. Billa, Lidl, Kaufland, Фантастико и ПроМаркет са подписали меморандум с 8 мерки, които ще се прилагат до 31 декември 2021 г., а при нужда и по-дълго.

Всяка от тези компании ще осигури в обектите си място за продажба на стоки с български произход или произведени от български производители, включително средни и малки регионални производители. Уточнява се, че стаките ще бъдат разполагани в хипермаркетите според това дали са млечни, месни, яйца и др.) и според сезонността при плодове и зеленчуци и др.

Хипермаркетите обещават и маркетингова подкрепа за по-разпознаваеми български продукти. "Търговците ще инвестират в допълнително маркетингово позициониране на отделни продукти на български национални и регионални  производители", твърдят от Сдружението за модерна търговия.

Веригите ще организират и фермерски пазари, каквито някои от тях миналата година проведоха на паркингите на своите магазини. "Търговците ще осъществяват маркетингова комуникация за всяко отделно събитие, за да привличат максимален брой потребители", уточняват от Сдружението за модерна търговия.

Billa, Lidl, Kaufland, Фантастико и ПроМаркет се ангажират и "да положат усилия за обучения на малки и средни регионални производители". Хипермаркетите, участващи в меморандума обещават да договорят и по-кратки срокове за разплащане с българските производители. "Така ще бъдат осигурени по-бързо ликвидни средства за производителите и те ще могат да планират по-добре бизнеса си. Компаниите ще осъществяват индивидуални преговори за определяне на търговски условия - цени, количества, качество, срокове и др.", добавят от СМТ.

Хипермаркетите посочват още, че са готови да участват в работни групи към аграрното ведомство, за да подпомогнат българските прозиводители с идеи. "Целта е да се намират решения и да да се изработи механизъм, координиран от МЗХГ, който да насърчава различни форми на законосъобразно сдружаване на производителите, за да отговорят на количествените и сертификационни изисквания на търговците в полза на българския потребител и на устойчивото развитие на българския производител", казват още от Сдружението за модерна търговия.

368 нови договора с български производители

В периода март-октомври 2020 г. членовете на Сдружението за модерна търговия, които държат общо около 40% от търговията с бързооборотни стоки у нас и имат почти 500 магазина, са сключили 368 нови договора с български доставчици на храни. "Тези продукти се доставят както от големи родни производители, така и от малки регионални фирми. За последните 8 месеца в шестте търговски вериги е реализирана българска продукция за повече от 1.1 млрд. лв.", казват още от там.

Данните показват, че почти 65% от асортимента в основните хранителни категории се състои от български продукти. Те се доставят от между 160 и 600 родни доставчици, с които работи всяка от шестте компании.

Проучването посочва още, че 73% от асортимента в категория "Хляб и хлебни продукти" е доставян от родни хлебопроизводители.

Най-голям е делът на тези артикули в ПроМаркет, където хлебните изделия са 100% български.

На второ място е категория "Месо и месни продукти" със 70% български продукти. В T Market телешкото и свинското месо са 100% български, а във "Фантастико" пилешкото месо е само от България, както и 99% от телешкото месо.

На трето място е категория "Мляко и млечни продукти" с 69% дял от асортимента. При млечните продукти се наблюдава и ръст от 5% на дела на родните продукти в сравнение с година по-рано.

Данните от анкетата показват, че 44% от плодовете и зеленчуците в Billa, Kaufland, Lidl, T Market, ПроМаркет и Фантастико са отгледани в България.

Танева: Постановлението изтече. Ще се радвам меморандума да даде резултат

Часове след тази публикация земеделският министър Десислава Танева потвърди във фейсбук, че действително постановлението, което задължава веригите да определят площи за български продукти, е изтекло на 31 декември 2020. В поста си тя не посочва защо постановлението не е удължено независимо че пандемията продължава и дори е далеч по-силна спрмо пролетта.

Танева посочи, че в края на изминалата година е инициирала допълнителна среща, на която били поканени да присъстват браншовите организации в сектор "Земеделие" и представителите на търговските вериги. На нея били обсъдени "няколко варианта за предлагане на българската продукция във веригите, тъй като приетото през изминалата година ПМС изтече на 31.12.2020 г.". Конкретни варианти обаче не се уточняват. 

"Ще се радвам и подписаният меморандум между търговски вериги за подкрепа на българските производители да даде своя резултат - производителите да имат шанс да предложат своята продукция, а потребителите да имат възможност да изберат пресни продукти. Сигурна съм, че резултатите от този акт ще бъдат приветствани от българските производители, така както по време на последната ни среща представителите на браншовите организации в сектора обобщиха, че ПМС е дало своя резултат и е допринесло за повече регионална продукция по щандовете на големите магазини", посочва Танева. 
 
Като резултат от проведената среща била издадена и заповед през месец декември на министъра на земеделието, храните и горите, с която е създадена работна група в рамките на Националния съвет по храните.
 
"Задачата на работната група е разработване и прилагане на „Добри практики за подкрепа на българското производство на основни групи храни от местни производители и улесняване на достъпа на потребителите до местна и устойчива продукция“. Работната група има за цел да подобри координацията между производители и търговци, както и да гарантира наличието на достатъчно прясна и свежа храна за нуждите на потребителите. В работната група влизат представители на големите търговски вериги, както и представители на различни браншови организации в сектор „Земеделие“, пише още в поста на Танева.
 
Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?