Под натиска на Брюксел Унгария склони да смекчи медийния си закон

Унгарското правителство внесе в парламента редица промени за смекчаване на противоречивия медиен закон, който противниците му и Европейската комисия определиха като унищожителен за свободата, съобщи унгарският парламент на официалния си сайт.

Промените увеличават защитата на източниците на журналистите и намаляват контрола на медийните регулаторни органи върху печатните медии, предвижда текстът, подписан от министъра на правосъдието и публичната администрация Тибор Наврачич.

Въпросният закон, който влезе в сила на 1 януари 2011 г., създаде Медиен съвет - нов орган със задача да контролира всички унгарски медии. Той се състои изцяло от членове или близки на управляващата консервативна партия Фидес.

Медийният съвет може да налага строги глоби на медиите или да принуждава журналистите да разкриват източниците си. Законът беше променен в началото на 2011 г. след острите критики на ЕС, но промените бяха само технически и се отнасяха само за някои формулировки, използвани в закона.

Внесените снощи поправки вече засягат същността на проблемите. Според текста "журналистите вече няма да бъдат задължавани да разкриват самоличността на информаторите си". Тази защита на източниците важи също така и след евентуално напускане на журналиста. Само решение на съда може да отмени защитата на източниците "при наказателно дело, когато разрешаването на тежко престъпление би било възможно само чрез разкриване на източника на журналиста".

Според текста печатните медии вече няма да се намират под наблюдението на Медийния съвет, "за да се отстрани опасността от прекомерна намеса".

За сметка на това телевизията, радиото и онлайн медиите ще останат под контрола на Медийния съвет.

Парламентът трябва да вземе решение за поправките, които трябва да влязат в сила още на 31 май. Поправките били изпратени в ЕК, която трябва да се произнесе скоро по тях.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят