Под натиска на протестиращи агроминистърът намери 2 млн. лв. за млечни субсидии

Определената за тази година държавна субсидия за млекопроизводителите от 9 млн. лв. може да се увеличи на 11 млн. лв. Това заяви министърът на земеделието Нихат Кабил сред тричасова среща с животновъди от страната, които протестират с искане да се увеличат преките субсидии за литър мляко.

11-те млн. лв. ще са достатъчни за първите три месеца на годината, а после ще се търсят възможности за подпомагане на млекопроизводителите по отношение на фуражите, каза още Кабил. Той обяви, че ще представи пред Министерския съвет доклад с подробни отчети за състоянието на животновъдството, което ще стане още на първото оперативно правителствено заседание.

Министърът каза още, че е издал заповед за създаване на работна група на експертно ниво, която ще обсъди проблемите на млекопроизводителите. В групата ще има представители на млекопроизводителите и на Държавен фонд "Земеделие".

Инициативният комитет на протестиращите производители е предложил на срещата да се създаде консултативен съвет по млякото. Преди срещата си протестиращите фермери министърът определи исканията им като прекомерни. За задоволяването им са нужни над 300 млн. лв., заяви той.

Земеделските стопани искат целогодишна субсидия от 50 стотинки за литър краве мляко и по 60 стотинки за биволско и овче мляко и помощи за отглеждане на животните. В момента изкупната цена на млякото е около 50 стотинки.

Подпомагането на селските стопани у нас не трябва да се сравнява механично с това в останалите държави на ЕС, каза още Кабил, репликирайки протестиращите, които посочиха как се субсидира млекопроизводството в други страни членки на ЕС.

Базата, от която тръгваме е различна. Различни са и подходите на общата селскостопанска политика в тази ѝ част. Той подчерта обаче, че млечният сектор в България наистина е недофинансиран.

Споделяне

Още от Бизнес