Под натиска на Рим ЕС обсъжда компромис за системата за предоставяне на убежище

Консенсус обаче едва ли ще бъде постигнат до срещата "на върха“ в края на юни

Новият италиански вътрешен министър и лидер на Лига Матео Салвини по време на посещението си в понеделник в Сицилия.

В Люксембург се провежда двудневно заседание на Съвета на ЕС "Правосъдие и вътрешни работи", на което българското ротационно председателство ще представи компромисно предложение за реформа на европейската система за предоставяне на убежище, предаде Франс прес.


Агенцията отбелязва, че министрите на вътрешните работи на държавите от Европейския съюз ще обсъдят компромисен път за деблокиране на реформата под натиска на новото, популистко правителство на Италия.


Българското ротационно председателство на Съвета ще представи резултатите от неколкомесечните усилия в опит за излизане от задънената улица. "Ябълката на раздора" на практика са евентуалните нови квоти за разпределяне на кандидатите за убежище, след предизвикалите остри разделения квоти от 2015 и 2017 г.


"(Днес) няма да има окончателно решение, но министрите ще трябва да кажат дали са съгласни или не да предадат това предложение" на държавните и правителствените ръководители за срещата им на 28 и 29 юни в Брюксел, обобщил пред Франс прес европейски източник.


Страните членки са си определили тази среща на върха като краен срок за постигане на консенсус по реформата на Дъблинския регламент, който поставя основната тежест при приема на бежанци върху държавите на т. нар. първа линия, като Гърция и Италия, отбелязва Франс прес.


След пика от 1,26 милиона молби за убежище през 2015 г. броят на кандидатите намаля чувствително. ЕС обаче засега няма механизъм, който да предотврати криза при нов масиран наплив на бежанци.


"Италия и Сицилия не могат да бъдат бежанският лагер на Европа", предупреди в неделя новият италиански вътрешен министър Матео Салвини, лидер на крайната десница в една страна, която се почувства изоставена при миграционната криза.

 

Салвини няма да участва в срещата в Люксембург, но вече разкритикува подготвяната реформа с аргумента, че тя "осъжда" средиземноморските държави.


Според българското предложение задължителни "премествания" на кандидати за убежище от едни страни в други ще има само ако първите мерки за финансова и техническа подкрепа, които ще се задействат автоматично в период на криза, няма да бъдат достатъчни, посочва Франс прес.


При това тези разпределения ще бъдат налагани само при изключителни случаи, след гласуване с "квалифицирано мнозинство" в Съвета на ЕС. "Гъвкавост", която освен това ще позволи на дадена страна да намали частично броя на кандидатите за убежище, които би трябвало да приеме при автоматично изчисляване и разпределяне, посочва агенцията.


Българските предложения са "добра отправна база", коментира европейски дипломатически източник. Той обаче прогнозира, че "те вероятно няма да променят най-твърдите" позиции.


Страни "на първа линия" като Италия и Гърция, както и Европейският парламент, искат кандидатите за убежище да бъдат разпределяни постоянно, а не само при кризи.

 

Други държави, като Унгария и Полша, подкрепяни от Австрия, изключват каквото и да било задължително "преместване".


Германия и Франция защитават позиция, близка до тази на Европейската комисия: отговорността при разглеждането молбите за убежище да пада главно върху страните "на първа линия", освен при кризи, когато би трябвало да има задължителни "премествания".


Може би ще са необходими "още няколко седмици" за постигане на консенсус след срещата на върха на ЕС в края на юни, призна в неделя германският канцлер Ангела Меркел.

 

Вътрешните министри от ЕС са песимисти

 

Вътрешните министри от Европейския съюз изразиха във вторник песимизъм за излизане от безизходицата с предлаганите реформи в областта на убежището, намалявайки шансовете за решаване на въпроса навреме за срещата на лидерите от общността по-късно този месец, предаде ДПА от Люксембург.

 

"Ще излезем от тази дупка само ако всички разберем, че се нуждаем от компромис", каза люксембургският външен министър Жан Аселборн преди разговорите по въпроса в Люксембург. "Имам съмнения дали това ще започне да става днес", заяви той.


"Не мисля, че има реалистичен шанс да постигнем компромис", каза австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл. Той отбеляза, че е един от "скептиците" по въпроса за преместването на кандидатите за убежище.


Две важни фигури отсъстваха от днешните разговори - германският вътрешен министър Хорст Зеехофер и италианският му колега Матео Салвини, който е лидер на антиимигрантската партия "Лига", участваща в новото правителство на Италия, отбелязва агенцията.


Европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос каза, че все още има "много време" за постигане на споразумение. Според него няма да има голяма значение дали крайният срок се измести след юни.

 

"Днес ще се фокусираме върху Общата европейска система за убежище и Регламента от Дъблин. Много опит беше събран от комисарите, от Комисията, от всички експерти за последните две години. Сега е моментът да успеем да финализираме дискусиите по двете теми", заяви министърът на вътрешните работи на България Валентин Радев, който председателства срещата, съобщи пресцентърът на МВР.

 

Той поясни, че основната задача е подготовка на работата на лидерите на ЕС в края на месеца. Министър Радев изрази очакване днес колегите му да потвърдят предложенията, направени по време на Българското председателство на Съвета на ЕС за усъвършенстване на общата европейска система за убежище и тя стане основа за дискусиите на лидерската среща.

 

Готви се нова европейска система за предоставяне на убежище


До следващата година ще влезе в действие нова европейска система за предоставяне на убежище и кандидатите, чиито заявления са отхвърлени, ще може да бъдат изпращани в страна, която "не е в списъка с желанията на мигранта". Това заяви днес министър-председателят на Дания Ларс Льоке Расмусен в реч по случай Деня на конституцията, цитиран от ДПА.


Расмусен не навлезе в подробности, а само каза, че няколко европейски страни обсъждат този план. По думите му такава мярка би имала "огромен превантивен ефект". Пилотният проект ще бъде представен до края на тази година, добави датският премиер.


По думите на Расмусен Дания разговаря с няколко европейски държави за създаване на център за заселване на мигранти с отхвърлени заявления за убежище, който да е разположен в "страна непривлекателна дестинация". Той каза, че е обсъдил плана с австрийския канцлер Себастиан Курц и още няколко страни, които не назова. Освен това Расмусен не посочи в коя страна може да бъде разположен предлаганият център.


По данни на полицията от март т.г. в Дания все още пребивават 956 човека, на които е било отказано убежище. Дания, членка на ЕС от 1973 г., разполага с правото да не се съобразява с някои от нормите на съюза в правосъдието и вътрешните работи. Това изключение бе въведено през 1993 г., след като датчаните отхвърлиха на референдум Маастрихтския договор, положил основата на много от институциите на ЕС, припомни ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа