Под натиска на властите се закрива подкрепяща науката фондация

Дмитрий Зимин

Ръководителите на "Династия", една от най-големите частни фондации, подкрепящи научните изследвания в Русия, съобщиха, че я закриват - месец след като властите я обявиха за "чуждестранен агент", предаде Франс прес.

Решението за закриването на фондацията е било взето на заседание на нейния управителен съвет на 5 юли.

Председателят ѝ Дмитрий Зимин, 82-годишен бизнесмен, основател на телекомуникационната компания "Вимпелком", предупреди преди месец, че ще закрие "Династия", ако властите не променят решението си и не се извинят.

"Щом някой друг иска да дава пари, аз няма да му преча. Защо да харча парите си, след като ме третират като враг?", заяви Зимин пред радио "Ехото на Москва".

През май "Династия" беше регистрирана като "агент от чужбина" по силата на закон, отнасящ се до неправителствените организации (НПО), които получават финансиране от чужбина и водят "политическа дейност". Това определение получиха организации за защита на човешките права като "Мемориал" и Центъра "Сахаров".

Зимин протестира остро срещу решението на властите, обяснявайки, че фондацията се финансира с негови лични средства, които държи в банки в чужбина. В началото на юни в Москва имаше протест на опозицията в подкрепа на фондацията, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?