Под обсада и бомбена заплаха - как ВСС избра Гешев

Стотици полицаи пазят магистратите, протест и контрапротест срещу избора на главен прокурор

За първи път в най-новата история на България главният прокурор бе избран след протести, а Висшият съдебен съвет (ВСС) заседаваше под обсада и бомбена заплаха. В 10 сутринта на 24 октомври, малко след като започна изслушването на единствения кандидат за поста Иван Гешев, представляващият ВСС Боян Магдалинчев докладва, че е постъпил сигнал за бомба в сградата на съвета. Той предложи да се вземе решение дали процедурата да продължи.

Mediapool предаде на живо изслушването, дебатите и гласуването на членовете на ВСС.

https://www.mediapool.bg/gal/84/orig_064de6aa34aa4d03fb8d9dfeedd1ad21.jpg

"Наистина ми се струва, че трябва да рискуваме и да продължим, нямаме основание да прекъснем процедурата", заяви Красимир Шекерджиев от съдийската колегия.

Сигналът е постъпил по телефона, обясни главният прокурор Сотир Цацаров. В него се твърдяло, че до 30 минути във ВСС ще избухне бомба.

"Процедурата трябва да продължи, това е част от поредицата опити заседанието да бъде прекъснато", заяви Цацаров.

С 23 гласа "за" ВСС реши да не прекъсва заседанието си.

Изборът на единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев в четвъртък става дни преди местните избори на 27 октомври при невиждани мерки за сигурност.

Стотици полицаи и десетки автомобили на МВР са дислоцирани около сградата на ВСС в центъра на София на ул. "Екзарх Йосиф". Има изградени контролно пропускателни пунктове, през които се пропускат граждани само срещу представяне на лични документи, видя репортер на Mediapool.

Пред сградата на ВСС се допускат само подкрепящите избора на Иван Гешев за главен прокурор, докато тези които са срещу кандидатурата на единствения кандидат са изтикани в страничната улица "Княз Борис І" от силите на реда.

Протестът в защита на Гешев се води от собственика на ПИК Недялко Недялков, главния редактор на сайта Звездомира Мастагаркова и репортерката Ива Николова. Тримата държат речи и обясняват как кандидатът арестува и разследва олигарсите, а неговите противници пускат убийците от затвора. Срещу Гешев са платените медии, твърдят ораторите.

На 22 юли кандидатурата на заместник-главния прокурор Иван Гешев бе издигната единодушно от всички 11 членове на прокурорска колегия. В следващите дни и седмици заваляха декларации в негова подкрепа от прокурорски трудови колективи из цялата страна . Освен от прокурори, следователи, полицаи и агенти на ДАНС, академици, Гешев бе подкрепен дори от чистачки и шофьори, чийто имена фигурираха в списъците.

https://www.mediapool.bg/gal/84/orig_fe48e8f6aed06560981324f1284c08eb.jpg

За да бъде избран за главен прокурор Иван Гешев ще трябва да събере 17 гласа. Към момента е ясно, че има сигурни 11 – на прокурорската колегия. Нужни са му още шест, колкото са членовете на съдийската колегия от парламентарната квота. По традиция пратените в парламента от политическите партии гласуват заедно с прокурорите.

От лятото насам се проведоха няколко масови граждански протеста срещу безалтернативната кандидатура за главен прокурор. Правителството не се противопостави на състезанието с "един кон", отказвайки се от законовото си право да номинира кандидат.

Засега изглежда, че интрига в избора на нов главен прокурор може да дойде само от президентството. По закон държавният глава може да откаже да издаде указ за назначаването на избрания от ВСС и да върне предложението. Бившият президент Росен Плевенелиев призова настоящия Румен Радев да постъпи точно така. Държавният глава може да върне предложението само веднъж. Ако ВСС избере отново същия кандидат, президентът е длъжен да издаде указ за назначаването му. Главният прокурор Сотир Цацаров вече обяви, че ако се наложи, ще гласува за Гешев два пъти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?