Под силен международен натиск Иран обеща да допусне ООН до тайния завод

Под силен международен натиск Иран обеща да допусне ООН до тайния завод
Новоразкритият ядрен обект на Иран е отворен за инспекции от експерти на ООН, заяви президентът на страната, цитиран от ББС. Махмуд Ахмадинеджад посочи, че обектът, за който се смяташе, че се изгражда близо до светия град Ком, е изграден в съответствие с изискванията на ООН.

Лидерите на САЩ, Великобритания и Франция обвиниха Техеран, че изгражда тайно нов завод за обогатяване на уран и заплашиха страната с още по-тежки санкции от наложените досега, ако властите не сътрудничат със световните сили.

На пресконференция в Ню Йорк, където участва в Общото събрание на ООН, Ахмадинеджад категорично отхвърли западните критики.

"Тези лидери, които се оплакват за завода, направиха голяма грешка и ще съжаляват за това", заяви Ахмадинеджад. Той посочи още, че Иран не се "страхува от нищо" и няма проблем да допусне международни инспектори.

Ахмадинеджад оправда това, че изграждането на завода е ставало тайно, с аргумента, че няма международни изисквания за обявяване на който и да било ядрен обект по-рано от 180 дни преди снабдяването му с ядрен материал.

"Ако заводът бе скрит, защо щяхме да информиране МААЕ година по-рано?", посочи Ахмадинеджад.

Иранският президент съобщи още, че новият завод ще влезе в експлоатация най-малко след 18 месеца, предаде Ройтерс.

Ахмадинеджад повтори на пресконференцията в Ню Йорк позицията на Техеран, че не е заинтересуван от производството на ядрено оръжие.

"Ядрените оръжия са оръжията на миналия век", изтъкна Ахмадинеджад и призова за глобално ядрено разоръжаване. Той обаче отказа да отговори на въпроса дали Иран разполага с достатъчно количество обогатен уран за производство на ядрена бомба, съобщи Асошиейтед прес.

Ахмадинеджад говори часове, след като Обама, Никола Саркози и Гордън Браун, осъдиха строителството на завода в рамките на срещата на Г-20 в Питсбърг. Обама заяви, че решението на Иран е "пряко предизвикателство" към основното споразумение на режима за световно неразпространение на ядрено оръжие.

Премиерът на Великобритания Гордън Браун обвини от своя страна Иран в "поредна измама". Френският президент Саркози пък описа ситуацията като предизвикателство към цялата международна общност.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че е "сериозно обезпокоен", а Китай призова Техеран да работи в рамките на МААЕ.

Досега Иран бе признал за един завод за обогатяване на уран в Натанз, където са инсталирани 55 000 центрофуги, който е под наблюдение на МААЕ.

Информацията за изграждането на новия завод дойде само ден, след като световните лидери подчертаха необходимостта за по-голямо сътрудничество срещу ядреното разпространение и малко преди Иран да поднови разговорите с международните сили за ядрената си програма на 1 октомври в Техеран, припомня ББС.

Съществуването на първия ирански завод за обогатяване на уран бе потвърдено едва след като за него се появи разузнавателна информация от лица, избягали от Иран преди няколко години.

Западните правителства са знаели от известно време за наличието на втори завод. Изграждането му е започнало в средата на 2006 г.

В понеделник Иран е уведомил МААЕ за обекта с писмо, в което се казва, че "е в ход изграждането на нов пилотен обект за обогатяване на гориво".

Според американски представители в него ще могат да се инсталират 3 000 центрофуги.

Световните агенции отбелязват, че разкритията за втория таен завод на Иран, направени по време на срещата на Г-20 в Питсбърг, са засенчили темата за световната икономика.

Американският президент Барак Обама предупреди, че военният вариант не е изключен като решение на проблема с иранската ядрена програма, но подчерта, че е привърженик на дипломатическите решения.

Действията на Иран противоречат на неговите думи, че ядрената му програма е за мирни цели, изтъкна той на пресконференция след края на срещата в Питсбърг. В тази връзка Обама призова Ислямската република да изясни напълно ядрените сидейности на предстоящата на 1 октомври среща в Женева между представители на страната и на шестте сили.

Светът е по-единен от всякога, за да попречи на Иран да се сдобие с атомна бомба, увери той.

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс предупреди от своя страна, че военните действия срещу Иран само ще спечелят време. Дипломацията е необходима, за да бъде убедена Ислямската република да изостави ядрената си програма, зоавш Гейтс, цитиран от Ройтерс.

Председателят на комисията по външните работи към Камарата на представителите на американския Конгрес Хауард Бърман заяви, че новите разкрития са засилили решимостта му да издейства санкции срещу Иран. Бърман уточни, че ще внесе през октомври в комисията законопроект за забрана на износа на бензин за Ислямската република.

Иран притежава едни от най-големите запаси на суров петрол в света, отбелязва Ройтерс. Поради липсата на рафинерии, страната обаче внася 40 процента от необходимия ѝ бензин.

Руският президент Дмитрий Медведев също изрази безпокойство по повод иранския завод за обогатяване на уран, като изтъкна, че той е строен в разрез с разпоредбите на Съвета за сигурност на ООН.

Той призова Иран да сътрудничи с МААЕ, като намекна, че в противен случай страната трябва да понесе санкции. Руският президент обаче наблегна на предпочитанието си към конструктивния подход и на дипломатическите средства.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят