Под сто лева са 90% от априлските сметки за парно в София

Сметки за парно под 100 лв. за април ще платят 89 на сто от столичани, съобщиха от "Топлофикация-София" във вторник.

Въпреки че миналия месец се отличаваше с доста високи температури през деня, през нощта те спадаха доста, заради което и топлоснабдителното дружество не спря подаването на топлинна енергия. Така, макар и повечето столичани да бяха затворили вентилите на радиаторите си, при онези от тях с по-стари абонатни станции общият топломер е навъртал потребление за енергията в сградната инсталация, която ще бъде разпределена на всички във в хода. Клиентите с по-нова абонатни станции, които при по-високи температури автоматично изключват топлоподаването, ще имат по-малки сметки.

Според данните на дружеството в отопляваните от тях априлски дни средната температура е била 10.3 градуса, а изискването, за да се спре топлоподаването, е три последователни дни среднодневните температура да са над 12 градуса.

Друг фактор за априлските сметки е повишението с 8 на сто на цената на топлоенергията на "Топлофикация-София".

Като цяло обаче консумацията на топлоенергия през април е с 44 на сто по-малко спрямо февруари.

От дружеството съобщават още, че изравнителните сметки за приключилия отоплителен сезон ще бъдат готови и предоставени на клиентите в началото на юли. До края на август потребителите ще имат възможност да обжалват пред топлинните счетоводители изравнителните си сметки, ако не са съгласни с тях.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?