Пловдивският митрополит Николай след заседание на Синода:

Под вдъхновението на Светия дух взехме добри и полезни решения

Не е ясно дали е разглеждан въпросът за митрополитите с досиета

Снимка: БГНЕС

"Взехме под вдъхновението на Светия дух, както всякога, добри и полезни решения за Българската православна църква". Това заяви Пловдивският митрополит Николай, попитан дали на заседанието на Синода е взето решение във връзка с 11-те митрополити, които са работили за Държавна сигурност.

"Нямам компетентността и компетенцията да разкажа тези решения, това е работа на говорителя на Светия синод", заяви  митрополит Николай, цитиран от БТА.

Говорител на Синода е Русенският митрополит Неофит, но той не е присъствал на заседаниета в София по здравословни причини. Митрополит Николай не уточни какви са
взетите решения за БПЦ и кога ще бъдат оповестени.

Според агенция "Фокус" в дневния ред на заседанието на Светия Синод не присъства точка за разглеждане на казуса с досиетата на владиците.

Комисията по досиетата не откри данни за принадлежност към ДС само за патриарх Максим и за митрополитите Николай, Гавриил и Амвросий.  Косвени свидетелства има за евентуално агентурно минало и на патриарх Максим.

Архиереите бяха докарани с автомобили в Синода и на влизане не пожелаха да отговарят на
журналистически въпроси, а само казваха на репортерите "Бог да ви благослови".

Сред архиереите, които пристигнаха в сградата на Светия  синод заедно с Пловдивския митрополит Николай, бяха Старозагорският митрополит Галактион, Варненският и  Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопският митрополит Натанаил, Доростолският митрополит Амвросий. Последен с кола пристигна Врачанският митрополит Калиник, но след като видя журналистите, неговият автомобил влезе в Синода през входа откъм улица "Париж".

Споделяне

Още по темата

Още от България