Под заплаха от фалит "Левски" приема дарението на Пеевски

Божков прави избори за нов собственик на тима, но феновете не искат да участват

Сн. БГНЕС

Има реална опасност "Левски" да влезе в процедура по несъстоятелност и затова ще приеме дарението на депутата от ДПС Делян Пеевски от половин милион лева. То обаче няма да бъде достатъчно за спасяването на "синия" клуб, съобщи изпълнителният директор на клуба Павел Колев след заседание на Управителния съвет в сряда.

Малко по-рано укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков обяви намерението си да проведе "електронно гласуване" за определяне на новия собственик на "Левски". Той публикува анкета на страницата във Фейсбук, но голяма част от феновете отклониха офертата му, която смятат за унизителна.

В същото време "синята" общност се обедини около легендата на тима Наско Сираков и настоява той да получи акциите на отбора.

В началото на юли ще бъде свикано Общо събрание на "Левски", което ще реши бъдещето на тима.

Колев съобщи, че има интерес от чуждестранна фирма, която е готова да инвестира по 6 млн. евро на година през следващите три години.

"Това е офшорна компания и всичко, което успяхме да съберем за нея поставя меко казано под въпрос възможността "Левски" да се обвърже с подобна кампания", каза Колев.

Опасност от фалит

Павел Колев, който дойде в "Левски" с Божков, обясни, че до края на юли ще трябват към 3 милиона лева за оцеляването на клуба. Към момента тече мощна дарителска кампания сред феновете, но той е скептичен, че те са в състояние да издържат структура като "Левски".

Колев коментира, че ако не се намерят необходимите средства, клубът може да влезе в процедура по несъстоятелност.

"Спасението на "Левски" минава през много сериозно орязване на бюджета и набиране на приходи не само чрез дарения", каза той.

"Дължим заплати и за април. Не сме в състояние да погасим всички заплати към футболистите", добави Колев.

"Левски" приема дарението на Пеевски

Той коментира, че "Левски" не се е молил на Пеевски за това дарение, но няма друг избор освен да го приеме въпреки съпротивата на феновете.

"Не сме поставяли условия кой да дарява и кой не. Има дарители, привърженици и на ЦСКА. Всеки дарява по своите възможности, разбира се. На нас условия никой не ни е поставял, ние нямаме задължение освен да похарчим парите прозрачно. Аз ще нося отговорността и ще понеса негативите, ако има такива. Най-добрият вариант е да дойдат тук хора, които да носят отговорността. Не мога да коментирам онлайн гласуването на Васил Божков", каза Колев.

"Най-важното са заплатите на футболистите. Правим всичко възможно да ги задържим, за да можем да реагираме при отваряне на трансферния прозорец. Имам информация, че трябва да постъпят нови дарения. Ще бъдете информирани така, както бяхте информирани вчера. Вчерашното съобщение имаше за цел да информира обществеността. Последните години са правени подобни дарения, просто не е било съобщавано. Смятаме, че е честно пред хората да знаят какви пари са постъпили в клуба", коментира той.

Божков прави избори

По-рано в сряда Васил Божков обяви намерението си да проведе "електронно гласуване" за определяне на новия собственик на "Левски". 

"Когато един премиер се страхува или не може да се подпише, идва време за избори. Съгласни ли сте новият собственик на акциите на ПФК "Левски" да бъде определен чрез електронно гласуване?", написа Божков. 

През последните дни юристите са разделени по въпроса кой е собственик на "Левски". На 8 май близкият до Божков бизнесмен и фактически собственик на акциите на "Левски" Георги Попов ги джироса на премиера Бойко Борисов.

От своя страна премиерът отказа да ги приеме и в момента те са в касата на стадион "Георги Аспарухов". Според някои юристи, иска или не, премиерът Бойко Борисов не може да откаже да приеме акциите. В същото време Борисов само номинално се води собственик, ако не е вписан в книгата на акционерите като такъв.

Феновете не участват в "цирка" на Божков

Председателят на Нациолния клуб на привържениците на "Левски" Степан Хиндлиян привозва феновете да не се включват в анкетата на Божков. Каза, че случващото се е "цирк" и добави, че левскарската общност вече е застанала твърдо зад легендата Наско Сираков.

"Изглежда актуалните собственици на "Левски" не са запознати със ситуацията, защото избори вече имаше. Имаше човек, който излезе и пое отговорност. Това е живата легенда на "Левски" Наско Сираков. Той каза, че е готов да поеме нещата в свои ръце. Оттам нататък се проведе изборът своеобразно. Всички левскари се строихме зад Наско Сираков. Реално го издигнахме. Имаше всякакъв вид подкрепа от целокупната левскарска общност. В този смисъл изборите са се провели", каза Хиндлиян.

"Не знам, може би г-н Божков си представя балотажи някакви. Предполагам, че резултатът няма да е различен. Който участва в това нещо - в неговата анкета, влиза в цирка. Аз се обръщам към всички, които обичат клуба - продължавайте да дарявате и не влизайте в цирка, не ставайте заложници на тая игра. Тук нас ни няма - привържениците ги няма и клубът го няма. Играта е друга, то е очевидно за всички", добави той.

По-късно и Павел Колев говори за възможната роля на Сираков, но беше по-умерен.

"Наско Сираков не е присъствал на УС. С него разговаряхме преди срещата. Разговаряхме за бъдещето на Левски и какви са възможните варианти. Голмайстор номер 1 на този клуб е нормално да се вълнува от това. Сираков получи доста солидна подкрепа от левскарската общност. Вчера и Пламен Николов беше при мен. Непрекъснато си говоря с ветерани", каза Павел Колев. 

Кой е собственик на "Левски"

Авторът на Търговския закон проф. Огнян Герджиков първо обяви, че премиерът е собственик на футболния клуб, но после размисли, след като видя във Фейсбук снимки на джирото. Според него акциите са били джиросани неправилно и собственик на отбора си остава Георги Попов. Това е позицията и на оперативното ръководство на футболния клуб.

Преди ден в кризата се намеси и бизнесменът и депутат от ДПС Делян Пеевски, който дари половин милион лева на отбора чрез компанията си "Интръст". Така той предизвика нов раздор около тима. Феновете определиха дарението му за "неприемливо" и призоваха ръководството да го откаже.

Преди няколко дни група "сини" легенди начело с Наско Сираков официално поискаха от Божков акциите и се ангажираха със спасението на тима, но бизнесменът, който в момента е в Дубай, още не им е отговорил.

Споделяне

Още по темата

Още от България