Под заплахата от протести Софийският университет се отказа да вдига таксите

Сн. БГНЕС

Академичният съвет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" се отказа да вдига студентските такси за учебната 2015/2016 година под заплахата, че ако приеме увеличение, ще има студентски протести.

На заседанието на Академичния съвет 23-ма души са гласували "за" замразяване на таксите, шестима са били "против", а трима са се въздържали.

По-рано ръководството на университета обяви, че вдигането на таксите е наложително заради орязаната през 2009 година държавна субсидия, но за пореден път се отказа от намерението си под заплахата от протести. Опити да се вдигнат таксите имаше и през предходните години, но в крайна сметка, Академичният съвет се отказваше.

Предлаганото от университета увеличение бе с 10%. В момента таксите за различните специалности варират между 350 лева и 1000 лева на година.

По-рано от Студентския съвет заявиха, че ще започнат протести, ако има увеличение на таксите, без значение дали то ще засегне само част от студентите и дали ще важи само за новопостъпващите студенти от випуск 2015/2016 нататък.

По искане на студентите Академичният съвет е гласувал да се създаде работна група с техни представители, която "да упражни обществен натиск за възможно най-бързо приемане на
Стратегията за висшето образование, както и да има промени в Закона за висшето образование". Целта е да се осигури по-добро финансиране според качеството на обучението, а не само според броя студенти. Било е решено също да се създаде и друга група от преподаватели и студенти, като целта е те да анализират ситуацията и да предложат оптимизация на използването на ресурсите в Софийския университет.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?