Подадени са 25 хиляди декларации за патентен данък

До края на работния ден на 14 януари в страната са подадени 25 542 декларации за облагане с патентен данък, съобщиха от Главната данъчна дирекция (ГДД).

Патентна декларация подават всички лица и фирми, които извършват някоя от изброените дейности в Закона за облагане доходите на физическите лица, припомнят от ГДД.

Другото задължително условие за облагане с патентен данък е оборотът на лицето или фирмата за предходната година да е не по-голям от 50 000 лева. В случаите, когато в течение на годината тази сума бъде надхвърлена, се преминава към облагане с данък върху доходите или с корпоративен данък, като платеният патентен данък се смята за авансова вноска, отбелязват от дирекцията.

Срокът за подаване на патентните декларации е 31 януари. За разлика от миналата година документите се изпращат до данъчната служба по постоянен адрес на физическите лица или по регистрация на фирмата, а не в подразделението по местонахождение на обекта, уточняват от дирекцията.

Патентният данък може да се плати по интернет. Необходими са дебитна карта и регистрация в системата е-pay и на сайта на данъчната администрация: www.taxadmin.minfin.bg.

Според главния данъчен директор Николай Попов се очаква тази данъчна година да се подадат около 250 000 патентни декларации. Той съветва данъкоплатците да изпращат формулярите си по пощата.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?