Подадени са над 45 000 заявления за гласуване зад граница

Над 2000 души ще участват в 371-те секционни комисии в чужбина

Снимка: БГНЕС

Подадени са общо 45 071 заявления за гласуване зад граница, като най-голям е броят им в Турция - над 19 хиляди, във Великобритания - 5300, в Испания - 3000, в САЩ - 2800, в Германия - 2750, в Гърция – 1418, съобщи постоянният секретар на Външно министерство Елена Шекерлетова.

Както и досега, всеки български гражданин, който в деня на изборите се намира в чужбина, и без да се е заявил предварително може да се яви в избирателна секция, да се легитимира, да бъде дописан, да попълни декларация, че не е упражнил правото си на глас, и да гласува.

Декларацията следва да бъде подписана от декларатора. Самото ѝ попълване може да бъде направено и с помощта на някого другиго, както и вкъщи, но трябва да бъде подписана пред СИК, обясниха от работната група.

В 371-те секционни избирателни комисии зад граница ще участват 2049 души. 208 от тях са служители на дипломатическите и консулските ни представителства, около 411 души са представителите на партии и коалиции, командированите от България служители на МВнР и други институции са 205, а представителите на българската общност са 1225 души.

Това показва колко е голям ангажиментът на българските общности в чужбина, коментира Шекерлетова.

Тя съобщи, че още на 27 януари, ден след указа на президента за насрочване на изборите, МВнР е предприело активна комуникация със 122 държави, в които България има свое дипломатическо или консулско представителство или акредитиран посланик. Получено е разрешението или е възприето уведомлението в 70 държави, където ще бъдат разкрити 371 избирателни секции.

Няма да има избирателни секции в Афганистан, Сирия, Либия, Ирак, Монголия, Индонезия, КНДР, Пакистан, Етиопия. За Афганистан, Сирия, Либия и Ирак аргументите са повишеният военен риск, а за останалите - изключително малкият брой български граждани и липсата на интерес за образуване на избирателна секция.

В редица населени места както и в редица дипломатически и консулски представителства са образувани повече от една избирателни секции. Например в посолството ни в Лондон ще има четири, в Берлин и генералното консулство в Мюнхен - три, в посолствата в Мадрид и Париж - също по три.

На територията на Турция ще бъдат разкрити 35 секции. От турска страна е заявена готовност за осигуряване на обществения ред около избирателните секции, което е ангажимент на всяка държава, разрешила провеждане на изборите на нейна територия.

От МВнР уточниха, че битува мнение, че за Германия България е просрочила срока и това е причината да не се получи съгласие за образуване на секции извън дипломатическите и консулските представителства. Съгласието за провеждане на избори не може да се поиска преди тяхното насрочване, обясниха от работната група. Още на следващия ден е изпратена вербална нота, чрез която официално е поискано съгласието на германските власти за провеждане на изборите в помещенията на дипломатически и консулски представителства, в бюрата на почетните консули, както и за още 17 германски населени места.

Те са местата, в които има най-много български граждани, в които има сериозно организирани структури на българската общност. Дадено е обаче разрешение само за дипломатическите и консулски представителства и в бюрата на почетните консули, но не и за 17-те населени места. Германската страна се мотивира със своя правен режим.

За около една трета от избирателните секции в чужбина бюлетините и другите изборни книжа вече са доставени. До четвъртък ще бъдат доставени и в останалата част от секциите.

Споделяне

Още от Избори 2017

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?