Подалият оставка архитект хвърли на болницата вината за удрящата ток шахта

"Хвърчащата бележка" за свързването на будката била подписана от началник отдел

Подалият оставка архитект хвърли на болницата вината за удрящата ток шахта

Ударното прехвърляне на вина по казуса с нелепата смърт на 16-годишния Людмил продължава и в петия ден след трагедията. Макар в четвъртък да бе обявено, че главният архитект на район "Триадица" подава оставка като морален акт и човещина след иницидента, в петък той прехвърли вината за злополучния инцидент на болницата "Св. Иван Рилски" и на ремонта на бул. "Акад. Иван Естатиев Гешов".

"2018 година са направени актове за премахване (на павилионите - б.а.). Върнати от направление "Архитектура и градоустройство" във връзка с правно основание - писмо от директора на болницата, който е изявил желание павилионите да останат, т.е. имало е ясно изявление на болницата павилионите да бъдат оставени. Дори е имало искане(от болницата - б.а.) до ДНСК павилионите да бъдат регламентирани и оставени. През 2019 г. завършва ремонтът на "Гешов", променен е светофарът, има промяна в шахтата и премахване на един ел. стълб. Кабелите към павилионите са вървели от там, новото привързване на павилиона е станало 2019 година след или в резултат на ремонта", обясни Иван Шишков пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че органът, който е трябвало да контролира шахтата, са ползвателят и собственикът на шахтата. В четвъртък пред bTV Йорданка Фандъкова посочи, че шахтата е собственост на общината.

"В наредбата за преместваеми обекти не е изяснен въпросът с т.нар. временна връзка за тези преместваеми обекти. Когато ремонтираш нещо и започваш да местиш на парче, се случва точно това. Местим светофара, появяват се едни кабели", разясни още арх. Шишков.

За "хвърчащата бележка"

Самият арх. Шишков също смята, че бележката, на която той е подписан със запетайка и чрез която павилионът е присъединен към мрежата на ЧЕЗ, няма правна стойност. Той посочи, че Столичната община не е ясно посочила, че подписът със запетайка не означава подпис на главния архитект, а на някой, който го е замествал.

"Считам, че служебната бележка няма стойност. В този си вид написана тя очевидно е използвана. Тя не дава право да бъде свързан павилионът. Колегите най-вероятно не са преценили, че някой може да има задкулисна цел. Ако се беше случило аз да разписвам писмото, щях да напиша, че павилионът е незаконен", каза Шишков.

Той уточни, че докато бил в отпуск, бил заместван от Елена Траянова, която е била началник-отдел. По повод бележата Шишков допълни, че според него няма административно нарушение.

Оставка за "защита на името"

"Вчера взех решение за себе си, най-важно е да защитаваш името си и да създаваш име на професионалист. В рамките на последните два дни, усетих изключително странно усещане при размахването на една бележка от 2011 г. Мое усещане беше, че едва ли не аз имах някаква вина за бележката и връзката с ЧЕЗ", разказа още Шишков. Той посочи, че е "усетил недоверие от Столична община, с която до вчера е работил прекрасно".

"Когато работиш с един екип добре и усетиш, че този екип счита, че ти си виновен за нещо, съвсем логично е да си тръгнеш. Другото значи да водим война между институциите, да си прехвърляме една вина, която е напълно безсмислена", смята той.

Споделяне

Още по темата

Още от България