Подалият оставка президент на Германия остава спорна личност до края

Кристиан Вулф, който подаде оставка от поста президент на Германия заради подозрения в корупция, продължава да е в центъра на обществена полемика по повод предвидената за четвъртък вечерта прощална церемония, съобщиха Франс прес и ДПА.

Това, че Вулф ще получава пожизнена годишна пенсия от 199 000 евро при положение, че е на 52 години, бил е президент само 20 месеца и рискува скоро да се озове пред съда, шокира германците. 44 процента от тях смятат, че той е навредил на президентската институция, а 84 процента са против това той да получава пожизнена президентска пенсия.

Канцлер Ангела Меркел ще присъства тази вечер на церемонията по изпращане на Вулф. Тя ще се състои в замъка Белвю в Берлин, седалище на президентството. Говорителят на Меркел Щефен Зайберт заяви, че присъствието ѝ ще е "проява на уважение към най-високия пост в демократичната ни държава". Меркел обаче няма да произнася реч, добави той.

Около 200 души са очаквани за тази традиционна церемония, която се организира при всяко напускане на член на правителството или на президент и на която ще свири военен оркестър. Участват и около 300 войници от германската армия.

"Ще празнуваме напускането на човек, провалил се на поста си, все едно е направил важни неща за Германия", заяви лидерът на социалдемократическата партия Зигмар Габриел. Той добави, че е изумително, че Вулф не се е отказал от церемонията.

Според в. "Билд" над 160 от поканените 369 души са отхвърлили поканата да присъстват. Сред тях са четиримата все още живи бивши президенти на Германия - Валтер Шел, Роман Херцог, Рихард фон Вайцзекер и Хорст Кьолер, както и председателят на Конституционния съд и заместникът му. Ще отсъства и правозащитникът Йоахим Гаук, който е вероятният следващ президент на Германия.

Президентската канцелария съобщи, че партийните лидери не са сред поканените гости. Опозиционните лидери заявиха, че ако им е била отправена покана, нямало да я приемат.

Потребители на Фейсбук призоваха да се наруши церемонията с вувузели - изключително шумните рогове, които смущаваха мачовете от Световното първенство по футбол в Южна Африка през 2010 г. Оставката на Вулф предизвика и нов дебат в Германия за ролята на президента и процедурата по избирането му. 80 процента от германците смятат, че президентът трябва да се избира с всеобщо гласуване.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?