Подалият оставка шеф на НЕК остава на поста си

Подалият оставка шеф на НЕК остава на поста си

Съветът на директорите на "Българския енергиен холдинг“ не е приел оставката на шефа на "Националната електрическа компания" (НЕК) Петър Илиев. Това съобщиха от холдинга в сряда, без да дават повече информация по случая.

Илиев внесе заявлението си за освобождаване от длъжност на 19 юни, но така и не бяха обявени официално мотивите за това. Той каза, че причините са лични, но неофициално се твърди, че е решил да се оттегли заради атаките на бизнеса срещу НЕК заради провежданата от държавната електрическа компания политика за свободния пазар на електроенергия. Работодателите нееднократно поискаха оставката му и отправиха остри нападки срещу него.

Отделно НЕК е недоволна от определените ѝ от 1 юли цени на тока от Комисията за енергийно и водно регулиране. Компанията счита, че те не осигуряват необходимите приходи за оцеляването ѝ.

НЕК в момента е на огромна загуби и голям дефицит.

Илиев е дългогодишен служител на НЕК. Той пое ръководството на компанията през ноември 2014 г., след като ГЕРБ спечели парламентарните избори. Реално той е най-дълго задържалият се на поста шеф на държавната компания в последните над десет години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес