Подалият оставка зам.-министър в МВР е обвинен за подкуп

Подалият оставка зам.-министър в МВР е обвинен за подкуп

Спешно подалият оставка заместник-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа получи в сряда обвинение за подкуп. Той е привлечен под наказателна отговорност заедно с бизнесмена Росен Маринов, арестуван миналата седмица за предложен рушвет от 100 000 лева на шефа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров.

В сряда Раиф Мустафа престоя в столичното следствие около час и на излизане отказа всякакъв коментар.

Той е пуснат на свобода срещу гаранция от 10 000 лева. Не е ясно защо Маринов и Мустафа имат различни мерки за неотклонение при положение, че двамата са обвинени по един и същи член от Наказателния кодекс. Ако вината им бъде доказана, ги очакват до 10 години затвор и до 15 000 лева глоба.

Веднага след задържането на Росен Маринов от прокуратурата заявиха, че по случая ще бъде привлечен под отговорност и високопоставен държавен служител, който е връзката между бизнесмена и шефа на ИАРА. Още тогава по неофициални канали се разбра, че става дума за зам.-министъра на вътрешните работи от квотата на ДПС.

Той подаде оставка, но настоятелно отричаше да има нещо общо със случая.

Преди да му бъде връчено обвинението се очакваха резултатите от графологична експертиза на визитна картичка, върху която Мустафа написал сумата 50 000 евро.

Според версията на ДАНС и прокуратурата, Росен Маринов е предложил рушвет на директора на ИАРА Марин Димитров, за да пусне спечелен от Маринов и после спрян от агенцията конкурс за доставка на катери за нуждите на ИАРА.

Документите сочат, че към момента на сделката агенцията е предвидила прогнозна стойност на плавателните съдове около 2 500 000 лв.

Димитров, който поема ИАРА след подписването на договора, обаче отменя заповедта за конкурса, защото агенцията няма възможност самостоятелно да осигури средства за закупуване на техниката. Бизнесменът обжалва това пред КЗК и печели. Изпълнителният директор на свой ред подава жалба във ВАС срещу решението на КЗК. Жалбата е от 8 юни т.г., а делото е насрочено за ноември.

В крайна сметка Маринов предлага парите на Димитров, за да оттегли жалбата си от съда.

Зам.-министърът работел за комисионна

Това обаче явно става чрез посредничеството на зам.-министър Раиф Мустафа. Преди да подаде оставка миналата събота, той убеждаваше журналистите в невинността си каза, че се познава с Росен Маринов покрай проваления търг на МВР за доставка на пожарни, който фирмата на бизнесмена спечели.

След като шефът на ИАРА пуснал жалбата във ВАС, Мустафа започнал за проявява особен интерес към търга. В това няма нищо странно, най-малкото защото ИАРА е във властовия "портфейл" на ДПС.

Не е странно и това, че Мустафа се е ядосал, когато от агенцията му казали, че нямат толкова пари, за да платят доставката. Зам.-министърът бил учуден, защото смятал, че сделката е за един милион лева, а не за около 2.5 млн.

Последвала нова среща между Мустафа и Димитров, на която първият му дал визитката си и написал на нея 50 000 евро. Това била сумата, която Мустафа и Димитров щели да се разделят, ако вторият оттегли жалбата си от ВАС, споделят източници от разследването.

След това е проведена срещата между шефа на ИАРА и Росен Маринов, на която бизнесменът е арестуван.

Mediapool научи, че инициатор на цялата схема не е Росен Маринов, а доскорошният зам.-министър, който е щял да прибере нелоша комисионна. За проявения от него особен интерес към конкурса на ИАРА обвинителите разполагат и със свидетели.

Самият Росен Маринов също твърди, че е невинен и че разправата с него е заради над 2 млн. лв., които държавата му дължи по различни спечелени поръчки.

Още по темата
Още от България

Как ще приключи скандалът около апартаментите на политици на преференциални цени?