Подаръкът на Шойбле – Германия финансира гръцки инвестиционен фонд

Гръцкият премиер Самарас и германският финансов министър Шойбле

С капитали от 450 млн. евро стартира новият гръцки инвестиционен фонд, който се предвижда да бъде създаден до края на годината, според меморандум, подписан в рамките на визитата на германския финансов министър Волфганг Шойбле в Атина, приключило късно в четвъртък. Фондът се създава и с капиталовото участие на германската банка KfW. Предварителната информация бе за участие от 100 млн. евро.

Гръцкият инвестиционен фонд - подаръкът на германския финансов министър Волфганг Шойбле, който ще бъде учреден до края на тази година, е глътка въздух за Гърция, тъй като с него ще се кредитират регионални инфраструктурни проекти, малките и средни предприятия в страната, коментира информационият сайт Фимес.

Очаква се делът на гръцкото правителство във фонда да бъде 350 млн. евро, като 200 млн. ще да дойдат от Националната стратегическа референтна рамка (ЕСПА), а другите сто милиона евро ще бъдат взети от Програмата за държавни инвестиции.

Правителството в Атина смята да потърси и допълнителни капитали от международни финансово-кредитни институции и частни инвеститори.

Фондът ще се управлява от професионален мениджър, ще бъде независим от влиянието на правителството и ще се придържа към принципите на международното законодателство и практики по отношение на поемания риск. Гръцкият инвестиционен фонд няма да е банка, а ще допълва банките.

Друг основен момент във визитата, на който обръщат внимание гръцките медии, е проявената от Шойбле благосклонност по въпроса за евентуалното предоставяне на нова финансова помощ за Гърция, но при определени условия – страната да реализира необходимите реформи.

Ако Гърция към края на 2014 г. осъществи реформите и е постигнала първичен излишък, тогава можем да обсъдим евентуални мерки в подкрепа на Атина, ако това е необходимо, казал Шойбле.

"В Атина Шойбле открехна прозореца за отписване на гръцкия дълг и за нова финансова помощ на Гърция през 2014 г.", отбелязва в. "Вима".

В. "Етнос" цитира германския финансов министър, който според изданието дал пренебрежителен отговор на питане на гръцкия опозиционен лидер Алексис Ципрас за взетия от нацистка Германия гръцки окупационен заем по време на Втората световна война, като във връзка с това казал, че "трябва да се види какво точно е станало в Гърция". Това обаче е напълно различно от въпроса за вовенните репарации, които са уредени с Лондонския договор. С това се съгласи и Гърция след падането на Берлинската стена, пояснил Шойбле.

След германския финансов министър Волфганг Шойбле, в неделя в Атина пристига неговият американски колега Джейкъб Лу, пише гръцкото сп. "Епикера". Изданието се позовава на статия на Джейкъб Лу във "Файненшъл таймс", в която той отправя призив към европейците да преразгледат следваната от тях политика на бюджетни икономии и да дадат тласък на растежа.

Очаква се в Атина американският финансов министър да има среща с премиера Андонис Самарас, на която да бъде осъдена подготовяната визита на гръцкия премиер във Вашингтон на 8 агуст. В Белия дом Самарас ще се срещне и с американския президент Барак Обама. Смята се, че разговорите ще се водят главно на икономически теми. Атина се надява, че на тях ще бъде изразена подкрепа от страна на Барак Обама за усилията на гръцкото правителство за излизане от кризата.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?