Подаряват 46 000 шала и вратовръзки за европредседателството

Повечето събития за председателството у нас ще са в НДК, където в момента тече ремонт. Сн. БГНЕС

Над 1,1 млн. лв. без ДДС са предвидени за подаръци по време на българското председателство на ЕС. Те ще се раздават на участниците в събитията, организирани от страната ни през шестте месеца, в които България е председател на съвета на ЕС. С подаръците трябвало да се индивидуализира председателството, което е от 1 януари до края на юни 2018 г., и да се промотира държавата-домакин.

В сумата влизат почти 160 000 лв. за дамски шалове и 290 000 лв. за вратовръзки, показва обществена поръчка на Министерството по европредседателството. Трябва да бъдат доставени 9000 луксозни шала от естествена коприна, 16 000 обикновени шала от вискозна коприна, 1100 луксозни вратовръзки от копринен жакард и 20 000 стандартни от микрополиестер жакард - общо 46 100 аксесоара. За тях трябва да бъдат изработени и опаковки от "ефектен, перлен картон" в синьо.

Ще бъдат раздадени и 1200 външни батерии и 2500 преходника за мобилни устройства. Според документите по поръчката те трябва да са бели и да са брандирани. Министерството ще поръча и по 50 000 подаръчни торбички, папки, блокноти. Трябва да бъдат направени и 1500 настолни календара.

Част от подаръците като шаловете и вратовръзките ще се правят от кооперации и специализирани предприятия на хора с увреждания. Оферти по поръчката се подават до 25 август, а сроковете за кандидатстване са съкратени, тъй като подаръците трябва да са готови в началото на ноември.

На участниците в събитията по европредседателството ще бъдат раздадени и 50 000 юбилейни монети по 2 лв., както и 100 възпоменателни монети. Те ще се правят от Българската народна банка.

"Традицията в раздаването на подаръци съществува, откакто съществуват ротационните председателства. Това са традиционни пакети, в които има шал за дамите, вратовръзки за мъжете. Традиционните подаръци в Европейската комисия са шал, вратовръзка, тефтер и химикалка. Има и други, които са от т.нар. „полезни подаръци” като зарядни батерии, преходници за мобилни устройства, както и тези, които остават за спомен. При нас това ще бъде монета. Тиражът на 2-левовата монета догодина ще бъде посветена на Българското европредседателство. Ще направим и марка с логото, която да остане спомен за всички делегати. Основните цветове, на които ще се заложи, са синият и жълтият”, обясни пред Нова телевизия Яна Дочева, директор на дирекция „Подготовка и провеждане на председателството” в министерството.

Изхранването на участниците в събитията за европредседателството ще струва 1,17 млн. лв. Те са за официалния коктейл при откриването, кафе-паузи, обеди и вечери. Освен официалните гости е предвидена храна и за преводачите, представителите на медиите, охраната и шофьорите на официалните лица.

Близо 1.5 млн. лв. пък ще струва външната и вътрешна реклама. Подаването на оферти по тази поръчка приключва днес. Победителят ще трябва да осигури билбордове по основни булеварди в столицата, на които да се рекламира председателството. По-малки реклами ще се поставят и по стълбовете на осветлението по булевардите “Брюксел”, “Цариградско шосе”, “България”. Поне 20 ще са рекламите в метрото. Билбордове и транспаранти ще има и на летище София, по фасадата на НДК, в резиденция “Бояна”.

Министерството по европредседателството търси и столове - конферентни, работни, бар столове, както и 41 закачалки за общо 325 000 лв. Поръчката за доставката им се обявява за втори път, тъй като първият беше неуспешен. Тя също е спешна и със съкратени срокове за кандидатстване.

Страната ни ще бъде домакин на общо 230 събития и срещи по време на председателството на Съвета на ЕС. Други 1500 ще бъдат организирани в Брюксел и Люксембург. За шест месеца по време на председателството се очаква България да бъде посетена от 22 000 души. Събитията у нас ще са основно в НДК, където в момента тече ремонт.

Споделяне

Още по темата

Още от България