Подаването на петрол от южен Ирак е възстановено

Основният петролопровод в южен Ирак отново работи, след ремонта на инсталациите, които бяха атакувани миналата седмица от бунтовници.

Представител на иракската петролна индустрия каза, че към терминала в Басра вече се подава суров петрол с половината от капацитета на съоръжението - 1 милион барела дневно.

Цената на петрола на международните пазари спадна с около 40-50 цента за барел, но според наблюдатели пазарите продължават да се обезпокоени за евентуални нови сътресения на предлагането на суровината, когато търсенето е силно и няма големи възможности за увеличаване на производството.

Основните приходи на Ирак идват от продажбите на петрол.

Към момента Ирак успява да изнася около 1.7 милиона барела петрол дневно, като 1.6 милиона от тях се доставят от северните петролни полета. След атаките експортът е намален с близо две трети.

Поради тази причина експертите смятат, че едва ли към 30 юни, когато коалиционните сили начело със САЩ предават властта на иракчаните, експортът ще може да се повиши до предварително планираните 2 милиона барела дневно.

Иракският нефтен експорт е все още под предвоенното равнище, въпреки че 14 000 иракчани са ангажирани в охраната на съоръженията.

Наскоро иракският министър - председател Ияд Алауи заяви, че щетите от нападенията върху петролната инфраструктура са над 200 милиона долара за седем месеца.

Започнахме подаването на петрол Басра лайт в 09.00 ч. багдадско време (05.00 по Гринуич), заяви в понеделник пред Ройтерс официален иракски представител.

Подаваме по около 30 000 барел на час и ще запазим това равнище през следващите няколко дни до възстановяването на втория петролопровод, добави той.

Споделяне

Още от Свят