Поддръжката на Слънчев бряг може да премине към община Несебър

Правят се разчети за обезщетение на миноритарните собственици в едноименното дружество

Ангелкова по време на проверка в Слънчев бряг това лято

Държавата обмисля да прехвърли на община Несебър собствеността на дружеството "Слънчев бряг" АД, което в момента притежава пътната, водоснабдителната и канализационната инфраструктури в курорта и отговаря за зелените площи и осветлението. В момента се подготвя правен анализ за възможните стъпки, които да предприеме сегашният принципал на дружеството - Министерството на туризма, за решаване на проблемите на курорта. Докладът ще е готов до края на септември и на негова база трябва да се реши дали активите или акциите на дружеството, в което държавата държи 75 на сто, да се прехвърлят на община Несебър, и колко трябва да се плати на миноритарните собственици за техните дялове.

Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в рамките на петъчния парламентарен контрол. Изявлението идва дни, след като ресорният вицепремиер Валери Симеонов поиска разформироване на дружеството, тъй като то не осигурява никакви приходи в бюджета, на загуба е и разходите по поддръжката на инфраструктурата в курорта непрекъснато нарастват. По-късно пред журналисти Ангелкова посочи, че прехвърлянето на "Слънчев бряг" АД на община Несебър ще доведе до най-правилното поддържане на инфраструктурата в курорта.

Пред депутатите в пленарната зала тя посочи, че дружеството има огромни разходи за поддръжката на инфраструктурата в курорта, а не получава никакви приходи от експлоатацията на собствеността му.

"Собствениците на хотели, заведения и атракциони плащат данъците си в община Несебър, която не прави никакви отчисления в курорта за поддръжката му. За вода се плаща на ВиК- Бургас, независимо че водата се доставя по тръби, собственост на дружеството. ВиК не плаща нищо за ползването на инфраструктурата заради съдебен спор между двете дружества", обясни Ангелкова.

В същото време дружеството плаща разходите за амортизация на инфраструктурата, така че се получава един омагьосан кръг, допълни тя.

Ангелкова даде пример как разходите на "Слънчев бряг" АД растат за подсигуряване на обществения ред в курорта. От приходи от 1.224 млн. лв. в дружеството през миналата година 300 хиляди лева са били изхарчени за командировки, дневни и квартирни за допълнително полицаи. Така дружеството, заедно с платените амортизации е излязло на загуба от 993 хил. лв.

"В тази връзка ние още от миналата година, всъщност по време на предишния мандат на кабинета "Борисов 2“, сме започнали и финализираме правния и финансов анализ, който да ни даде различните възможности за действие по отношение на "Слънчев бряг“ АД, защото ситуацията е изключително трудна и сложна, предвид това, че има и миноритарни акционери", посочи министърът на туризма.

Тя допълни, че предстоят промените в Закона за туризма относно регулацията на статута на националните курорти, които ще бъдат внесени в парламента в края на октомври – началото на ноември.

Ангелкова коментира в кулоарите на Народното събрание и спора между концесионера на плаж "Делфин" и плажуващите там нудисти като посочи, че в България няма законова регламентация относно практикуването на нудизма.

"Няма изрична забрана, подкрепена със санкции, няма изричен ред относно начина на ползване на морските плажове от посетителите по отношение на техния външен вид“, обясни тя. "Единственият законов регламент, който може да бъде приложен в този случай, е приетата наредба от съответната община“, разясни министърът на туризма и посочи, че ведомството ѝ не може да бъде страна по спора.

"Съгласно действащата нормативна уредба с договора за наем на морски плаж всеки негов посетител има право да ползва 50 на 100 от активната му площ за свободно и безплатно плажуване. Наемателят е задължен да постави указателна табела с обозначения на зоните за активна плажна площ и за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите“, обясни Николина Ангелкова.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?