Поддръжници на Мохамед Морси отново протестират в Египет

Поддръжници на Мохамед Морси отново протестират в Египет

Хиляди поддръжници на сваления президент Мохамед Морси излязоха на митинги в райони на Кайро и други египетски градове с искане той да бъде възстановен на власт, пренебрегвайки предупрежденията, че силите за сигурност ще стрелят, ако протестите прераснат в насилие, предаде Ройтерс в петък.

След относителното затишие след арестите на много от лидерите на "Мюсюлманските братя" днешните митинги бяха най-големият израз на открито неподчинение от сблъсъците преди две седмици, при които бяха убити стотици, отбелязва агенцията.

Служител от здравното министерство заяви, че в Порт Саид на Суецкия канал е убит един демонстрант, а 21 били ранени при сблъсъци между привърженици и противници на Морси.

Единственият сблъсък между демонстранти и силите за сигурност, за който се съобщава, е бил пред джамия в Гиза, в покрайнините на Кайро, според държавната телевизия.

Демонстрантите днес изглежда бяха избрали да организират множество разпръснати протести и да избягват по-големите площади в египетската столица, където бяха разположени полиция и танкове, както и местата на предишни протести като уличните лагери в подкрепа на Морси, където силите за сигурност застреляха над 600 души на 14 август, отбелязва Ройтерс.

Египетската агенция МЕНА предаде, че при обстрел от неизвестни нападатели срещу полицейски участък в каирския квартал "Хелиополис" са убити полицай и цивилен гражданин. Друг полицейски служител е бил ранен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?