Поддръжници на Мохамед Морси протестираха с искания за връщането му

Временният президент на Египет обеща да предотврати хаоса

Поддръжници на Мохамед Морси протестираха с искания за връщането му

Хиляди поддръжници на сваления египетски президент Мохамед Морси протестираха на митинги в Египет с искане за връщането му, предават осведомителните агенции. Ислямистки демонстранти, основно от движението на Морси "Мюсюлмански братя", се събраха в района на джамията Рабиа ел Адауия в Източно Кайро, носейки негови портрети и национални знамена.

Те скандираха в подкрепа на сваления президент, както и против командващия въоръжените сили генерал Абдел Фатах ас Сиси.

Ислямистки духовник, който държа реч пред множеството, нарече Сиси предател и призова войниците в армията да не му се подчиняват.

По–късно ИТАР-ТАСС съобщи за избухнали в Кайро сблъсъци между поддръжници и противници на сваления президент. Те започнали след петъчната молитва близо до главната джамия в страната Ал Азхар.

Местни жители, недоволни от митинг на привърженици на "Мюсюлмански братя", които скандирали против армията и Сиси, влезли в словесни престрелки с демонстрантите, които бързо прераснали в насилие. Според очевидци е чута стрелба. На мястото е пристигнала полиция, като са били задържани 13 души, сред тях шестима сирийци и палестинец, опитали се да нападнат органите на реда.

Протести имаше и в градовете Александрия и Миня.

Военните затегнаха мерките за сигурност пред ключови държавни институции преди митингите, като предупредиха, че ще действат максимално твърдо срещу съпроводени с насилие протести и саботьори. Войници застанаха на контролно-пропускателни пунктове по всички пътища към Кайро, за да не допуснат до демонстрантите да стигнат оръжия, съобщиха свидетели и медии.

Днешните митинги съвпадат с десетия ден от рамазана, отбелязван от египтяните като деня, в който въоръжените им сили пресичат Суецкия канал през 1973 г. във войната срещу Израел, посочва Асошиейтед прес. Над Кайро прелетяха изтребители, за да отбележат деня с авиошоу.

Късно снощи временният президент на Египет Адли Мансур обеща да се бори срещу тези, които се опитват да хвърлят страната в хаос, часове преди планираните от "Мюсюлмански братя" масови протести.

"Преминаваме през критичен етап и някои хора искат да бъдем тласнати към хаос, но ние искаме да вървим към стабилност. Някои предпочитат кървавата пътека", заяви Мансур в първата си телевизионна реч откакто положи клетва на 4 юли.

"Ние ще водим битката за сигурност докрай", добави той.

Същевременно движението "Мюсюлмански братя" показа първи признаци, че е склонно да преговаря с опонентите си. Представител на "Мюсюлмански братя" заяви за Ройтерс, че движението е предложило рамка за преговори с посредничеството на Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?