Нова акция на паметника на Съветската армия

Поддръжници на "Пуси Райът" сложиха качулки на съветските войници в центъра на София

Поддръжници на "Пуси Райът" сложиха качулки на съветските войници в центъра на София

Поддръжници на руската пънк група ”Пуси Райът” (Pussy Riot) сложиха разноцветни качулки върху главите на съветските войници от Паметника на съветската армия в София, съобщи БГНЕС.

Акцията е израз на протест срещу процеса срещу трите момичета от ”Пуси Райът”, които са съдени заради молитвата си срещу Владимир Путин в  храма "Христос Спасител" в Москва. Очаква се днес московски съд да произнесе присъдата на трите момичета, за които прокуратурата поиска по три години затвор.

Посланието на разноцветните качулки е адресирано до посолството на Русия, българското правителство, парламента и медиите. "Група човеци", както се подписват авторите, целят да приковат вниманието върху процеса и невинността на трите млади жени. Според тях чрез съдебния процес се пречи на свободата на словото.

"Настояваме Мария, Надежда и Катерина да бъдат освободени незабавно. Свободата на изразяване е основно човешко право, защитено от руското и международното право. Тоталитарният режим на Владимир Путин трябва да го признае и да спре да тероризира своите граждани”, заявяват те.

Авторите настояват за реакция на българските власти, каквато до момента няма.

”С днешния протестен акт ние искаме да покажем, че и България е солидарна със смелите членове на групата! Всички сме Пуси Райът!", се казва в съобщението, подписано от "Група човеци".

Преди малко повече от година паметникът беше изрисуван от група млади художници, които маскираха бронзовите тела на съветските бойци и партизани като известни американски комикс-герои и популярни рекламни образи - Супермен, Жокера, Робин и клоуна Роналд, символ на веригата за бързо хранене "Макдоналдс".

Творбата бе кръстена "В крак с времето" като появата ѝ и последвалото ѝ изтриване бяха съпроводени с много дискусии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?