Поддръжници на втория лифт в Банско обвиниха екоминистъра в конфликт на интереси

Поддръжниците на изграждането на втори кабинков лифт в ски курорта Банско обвиниха служебния екоминистер Юлиан Попов в конфликт на интереси и изпратиха сигнал за това до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Попов си навлече гнева на коалиция “Природа за хората и регионите“, която традиционно подкрепя всички намерения на концесионера на ски зоната “Юлен“ за разширяването ѝ в рамките на Националния парк “Пирин“.

Организацията твърди, че многократно е сезирала с писмени документи Министерството на околната среда и водите лично Юлиан Попов за връзки между оценяващата комисия и обявения победител в конкурса за изготвяне на плана за управление на Национален парк “Пирин“. Фирмата е “Обединение Пирин 2014“, за която коалицията посочва, че участват природозащитници и представители на политическа партия “Зелените“.

Желаещите разширяване на ски-зоната Банко обвиняват още министър Попов, че “целенасочено отклонява общественото внимание към един казус, вече решен от неговия предшественик Нона Караджова, свързан с възможността за промяна на сега действащия план за управление на Пирин за изграждане на втора кабинкова въжена линия в Банско“.

Недоволството от екоминистъра като цяло е породено от това, че не желае категорично да се произнесе по одобрените от правителството на ГЕРБ предложения за поправки в плана за управление на парк “Пирин“, които ще позволят на “Юлен“ да предложи инвестиционен план за допълнителното застрояване на защитената територия. В същото време новия план ще се изработва от противници на разширяването на ски зоната и на концесионера.

Затова “Природата за хората и регионите” е сезирала ОЛАФ “за конфликт на интереси, създаващ възможност за предрешаване на резултата от обществената поръчка, погазване правилата за честна конкуренция при изразходване на публичните средства и наличие на корупционни практики и непрозрачно управление на европейските финанси“.

Организацията съзира пряка връзка на екоминистъра с партия “Зелените“ чрез неговия съветник Павел Антонов, назначен да организира дейността на Обществения съвет към МОСВ.

“Едва след две заседания съветникът Антонов е вече в отпуска, защото е издигнат за кандидат за народен представител от ПП “Зелените“ в Плевен и София. Всички тези му действия са станали със знанието и одобрението, по неговите думи, на министър Юлиан Попов“, пише в съобщението.

В него се посочва още, че “манипулирането на търговете е опасен прецедент, който особено ярко е изразен в Министерство на околна среда и водите, като публична тайна е, че в почти всяка процедура в това министерство има корупционни практики“.

Споделяне

Още по темата

Още от България