Поддръжници на "Юлен" лансират изваждане на 1/10 от Пирин от защитата на ЮНЕСКО

Консултативен съвет за новия план на парка прие да поиска от екоминистерството подобни действия

Поддръжници на "Юлен" лансират изваждане на 1/10 от Пирин от защитата на ЮНЕСКО

Министерството на околната среда и водите да поиска от ЮНЕСКО изключване от закрилата на организацията на туристическите зони в парк "Пирин", които обхващат близо 10 на сто от защитените територии, е решил Консултативен съвет по изработването на новия план за управление на парка. Това съобщиха във вторник от организацията "Природата за хората", която плътно подкрепя намеренията на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" за втори лифт, както и застрояването на други планински и морски територии с хотели.

Тя има свой човек като представител на бизнеса във въпросния консултативен съвет, който представлява съветващ орган към Дирекцията за управление на парк "Пирин", обясни пред Mediapool Тома Белев от екокоалицията "За да остане природа в България", който също е член на въпросния съвет и е присъствал на заседанието му във вторник.

Но него, според съобщение на "Природата за хората" до медиите без обратна връзка за контакт, от 21 членове на съвета, 17 са подкрепили въпросното предложение за извеждане на туристическите зони в парка от обхвата на ЮНЕСКО. Трима били против, а един се въздържал.

Това не е вярно, заяви Белев. Подкрепата си дадоха 15 от присъстващи 20 души, трима наистина бяха против, сред които екоорганизациите, а двама се въздържаха, допълни той. По думите му решението е нелегитимно, защото в консултативния съвет членуват 30 души и подкрепата трябва да дойде от повече от половината представители.

Според природозащитника, става въпрос просто за разгледано на съвета предложение от кметове в региона на Банско с бизнес интереси в бъдещи ски строежи в парка, до министъра на околната среда и водите да се поиска подобно изключване на туристическите зони в "Пирин".

По-скоро привържениците на ски строежите пробват да обработват общественото мнение с лансирането на подобни идеи, смята Тома Белев.

В Министерството на околната среда и водите не бяха запознати с казуса и решението на въпросния консултативен съвет да им прати искане за изваждане на една десета от парка от закрилата на ЮНЕСКО.

Аргументът за изваждане на близо 4 хиляди хектара от парка от защитата на ЮНЕСКО е, че през 2008 г. тогавашният министър на околната среда и водите разпорежда включването на допълнителни 12 хил. хектара от територията на Пирин под егидата на световната организация и така в момента целият Национален парк "Пирин" е под тази защита.

В рамките на Европейския съюз това е единственият случай, в който такава голяма територия цялостно е обект на ЮНЕСКО, посочват привържениците на строежите в защитените територии. Според тях, номинацията, изготвена през 2009 г. от екоминистерството, е непрозрачна без провеждане на задължителните обществени обсъждания. Не са спазени принципите на Хартата за устойчиво развитие на ООН, съгласно която отчитането на социално-икономическите и демографски фактори, както и мнението и желанието на местните власти и общности е задължително, посочва организацията.

Според нея, утвърдената тогава номинация е в ущърб на опазването на Пирин като обект на световното природно наследство. С изключение на 2.2% т.нар. буферна зона, на останалата територия на парка е невъзможно развитието на туризма.  Принудително са ограничени и възможностите за участие на местните общности при съхранението и управлението на Пирин, жалват се от "Природата за хората". Според нейните представители, липсата на интеграция на местните хора и приобщаването им при опазването на планината създават предпоставки за огромни нарушения. Допуска се на територията на Пирин да се извършва незаконна бракониерска сеч, лов, замърсявания на водите, продължава организацията.

Предложението към фирмата "Пролес Инженеринг", която е изпълнител на плана за управление на парк "Пирин", финансиран с почти 1.4 млн. лв. от еврофондовете, е определените 3929 хектара туристически зони или  9.7% от територията на парка да бъдат изключени от ЮНЕСКО. Тези зони се пак ще остават в границите на парка и ще се управляват според Закона за защитените територии, посочват от сдружението.

Според него, така над 90% от територията на парк "Пирин" ще остане забранена за човешка дейност и намеса, но същевременно ще се даде възможност за развитието на туризма.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?