"Подемос" би изпреварила социалистите при нови избори в Испания

"Подемос" би изпреварила социалистите при нови избори в Испания

Противопоставящата се на политиката на строги икономии партия "Подемос" би се наредила на второ място, ако сега имаше нови избори в Испания, изпреварвайки социалистите, които в момента водят преговори за съставяне на правителство, показва публикувано в четвъртък проучване, цитирано от Ройтерс.

Според допитването на Центъра за социологически изследвания Народната партия на изпълняващия длъжността министър-председател Мариано Рахой би се класирала първа с 28,8 процента от гласовете, но все пак без да постигне парламентарно мнозинство. На изборите през декември тя спечели 28,72 процента.

Социалистите биха паднали от второ на трето място, събирайки едва 20,5 процента - през декември те спечелиха 22,02 процента.

"Подемос" би събрала 21,9 процента, отбелязвайки повишение в сравнение с предишното си постижение от 20,65 процента.

Либералната партия "Сиудаданос" би се наредила четвърта с 13,3 процента - в сравнение с 13,93 процента през декември.

Резултатът от анкетата вероятно ще окаже значително влияние върху преговорите за изграждане на евентуална лява коалиция, която да управлява Испания, след като изборите не излъчиха категоричен победител и доведоха до политическа безизходица.

В проучването са участвали 2496 души. То е било проведено между 2 и 11 януари, преди Рахой да откаже да състави правителство и да предаде щафетата на социалистическия лидер Педро Санчес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?