"Подемос" с вицепремиер и четирима министри в новото испанско правителство

Педро Санчес и Пабло Иглесиас (дясно)

Новото коалиционно правителство на Испания обяви, че в състава му ще има петима министри от лявата партия "Унидас подемос", която е противник на мерките за икономии, предаде Асошиейтед прес в четвъртък.

Испанската социалистическа работническа партия на премиера Педро Санчес се съюзи с "Унидас подемос" и така възникна първото коалиционно правителство в Испания след възстановяването на демокрацията през 1978 г.

Кабинетът на Санчес обяви днес кои са четиримата министри от "Унидас подемос". Имената на останалите министри, вероятно всичките социалисти, ще бъдат съобщени през следващите дни.

От два дни е известно, че лидерът на "Унидас подемос" Пабло Иглесиас ще бъде вицепремиер с ресор социални права и устойчиво развитие.

Неговата влиятелна съпартийка и съпруга Ирене Монтеро ще бъде министър на равенството.

Другите трима министри от "Унидас подемос" са Йоланда Диас - на труда, Алберто Гарсон - на потреблението и Мануел Кастелс - на университетите.

В правителството ще има още трима вицепремиери, всичките жени.

Във вторник Педро Санчес спечели с малка разлика парламентарен вот на доверие. Това направи възможно съставянето на правителство след близо година на управление на временен кабинет.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?