Подемос заяви готовност за компромис в името на лява коалиция в Испания

Пабло Иглесиас

Лидерът на испанската партия Подемос Пабло Иглесиас каза, че е склонен да направи компромис, включително да не влиза в новото правителство, ако това ще позволи да се сформира лява коалиция в Испания, предаде Ройтерс.


На пресконференция след срещата си с водача на социалистите Педро Санчес лидерът на Подемос каза, че ако неговото участие в бъдещото правителство е проблем за социалистите, той е готов да се откаже, за да може да бъде съставена коалиция от прогресивни партии.

"Няма повече извинения. Показахме, че можем да правим отстъпки. В политиката е добре да знаеш кога да отстъпиш и сега е ред на социалистическата партия", каза Иглесиас.

Лидерът на социалистите каза, че вече има воля за съгласие и диалог и че двете партии са по-близо до съставяне на "правителство на промяната", за да прогонят десницата от власт, съобщи Франс прес.

Социалистите и Подемос досега не можеха да се договорят за съвместно управление, защото левите са за произвеждане на референдум за независимост на Каталуния, а социалистите са против. Освен това едно от условията на Подемос, за да подкрепят социалистите, бе Иглесиас да стане вицепремиер.

Испанските социалисти вече постигнаха съгласие за съставяне на правителство с партията "Сиудаданос" /Гражданите/, но имат нужда и от подкрепата на Подемос, отбелязва Асошиейтед прес.

На парламентарните избори на 20 декември на първо място излезе консервативната Народна партия, но без необходимото мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?