Подготовката на референдума за независимост на Каталуня продължава

Политическият процес за обявяване на независимостта на Каталуня продължава, заяви президентът на автономната испанска област Артур Мас, цитиран от Франс прес.

Пред регионалния парламент Мас увери, че всяка пречка по пътя към независимостта ще бъде преодоляна. Той каза, че решението на испанския конституционен съд от вторник, с което беше анулирана декларацията за независимост на каталонския парламент от януари 2013 г., е било очаквано.

Декларацията за независимост е основата, на която каталонското правителство разчиташе да организира референдума за независимост, планиран за 9 ноември.

Испанският Конституционен съд обяви за незаконен проекта за референдум за независимост на Каталуня. Той вече беше отхвърлен и от централното правителство в Мадрид. Идеята на каталунците бе да проведат своя референдум на 9 ноември.

"Съгласно конституцията, автономна общност не може едностранно да свика референдум за самоопределение, за да решава своята принадлежност към Испания", пише съдът. Той обаче призна, че местният парламент има право да взема други решения, защото това е възможно в рамките на испанската конституция.

Каталуня има население от 7.5 милиона души и е един от най-богатите региони в цялата Испания. Каталунците имат свой език и собствена културна идентичност.

Икономическата криза, която силно засегна Испания, доведе до нарастване на националистическите настроения в Каталуня. Основната причина е, че данъците на местното население отиват директно в централния бюджет в Мадрид, който в последствие ги разпределя към по-бедни южни региони на Испания. Каталунците смятат, че това е несправедливо.

По същия начин областта Венето в Италия проведе референдум за отделяне от Рим. Резултатите сочат, че 89% от хората са подкрепили идеята. Хората отговориха с ”да” на въпроса: Искате ли Венеция да стане независима и суверенна федеративна република? Референдумът няма директна правна стойност, но местните се надяват да бъдат намалени данъците, които плащат на централната власт в Рим.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?