Подготовката за визитата на Путин в Париж продължава въпреки резервите на Оланд

Владимир Путин, сн. БГНЕС
В Русия продължава подготовката за посещението на президента Владимир Путин в Париж на 19 октомври, когато се очаква по-специално да преговаря с държавния глава на Франция Франсоа Оланд. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщи ТАСС.
 
Освен в преговорите в Елисейския дворец Путин ще участва в откриването на руски духовен център, посочи прессекретарят на руския лидер. "Нямаме друга информация от френските колеги и действаме съответно", коментира той изявления на Оланд по повод програмата на Путин във Франция.
 
Френският президент заяви вчера в интервю за телевизия Те Ем Се, че си задава въпроса дали е целесъобразно да разговаря с госта. "Питам се дали срещата ще бъде от полза. Можем ли да направим така, че той да спре онова, което върши заедно със сирийския режим, т. е. да спре подкрепата за авиацията на режима, която обсипва с бомби населението на Алепо?", заяви Оланд.
 
"Ще му кажа, че това е неприемливо и че това дори накърнява имиджа на Русия", добави френският президент. 
 
Оланд е убеден, че събитията в Алепо може да се определят като военни престъпления. "Извършителите ще трябва да отговарят, включително пред Международния наказателен съд", каза френският лидер. 
Министърът на външните работи на Франция Жан-Марк Еро днес заяви, че президентът Оланд ще вземе предвид ситуацията в сирийския град Алепо, за да реши дали да се види с Путин, когато той посети Париж на 19 октомври, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 
 
Еро каза пред радио "Франс ентер", че ще поиска от Международния наказателен съд да разследва евентуални военни престъпления в Сирия. "Не сме съгласни с това, което Русия върши, с бомбардирането на Алепо. Франция е решена повече от всякога да спаси населението на Алепо", каза той.
 
"Ако президентът реши да се срещне с Путин, това няма да е за размяна на любезности", каза Еро. 
Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?