Подготвен е защитен бункер за военна координация в случай на Брекзит на сделка

Подготвен е защитен бункер за военна координация в случай на Брекзит на сделка

Център за военни операции, базиран в британското Министерство на отбраната, ще координира разполагането на каквито и да е войски, необходими да помогнат в случай на Брекзит без сделка, потвърди британското правителство.

Министърът на отбраната Гавин Уилямсън заяви през декември, че 3500 военнослужещи ще бъдат в режим на готовност да съдействат на правителствените ведомства при "непредвидени обстоятелства", предизвикани от напускане на ЕС без сделка.

Британските медии "Сън" и "Скай нюз" съобщиха, че операциите ще се координират от защитен бункер в "Уайтхол" (комплекс от правителствени сгради в Лондон -бел.ред.). По този повод говорител на военното министерство заяви, че то има готовност да подкрепя по-широк правителствен план за всякакъв сценарий, съобщи "Политико".

"Ние имаме ангажимент да държим 3500 войници в готовност да оказват помощ при непредвидени обстоятелства. Ние ще обсъдим всякакви молби от други правителствени ведомства, ако те смятат, че отбранителната способност може да допринесе за тяхното на планиране (при Брекзит без сделка)", каза говорителят.

Постигнатата от премиера Тереза Май сделка с ЕС все още не е одобрена от британския парламент, а по график страната трябва да напусне ЕС след седем дни – на 29 март. Ако не бъде одобрен нов план за удължаване на срока, на дневен ред е Брекзит без сделка, което може да доведе до хаос, включително сериозни смущения по пристанищата.

Подготвителните дейности на британското военно министерство за Брекзит без сделка носят кодовото название Операция "Redfold".

Плановете на цялото правителство за извънредни ситуации бяха наречени Операция"Yellowhammer".

Всяка молба, постъпила от някое ведомство за военна помощ, ще бъде разглеждана от Министерството на отбраната в съответствие със стандартните методи на британското правителство за "военна помощ на цивилните власти" и ще трябва да бъдат оторизирани от министъра.

Споделяне

Още от Европа