Подготвя се фалит на БМФ, предупреди Валери Симеонов

Правителството показало само за 2 месеца, че е против олигархията

Подготвя се фалит на БМФ, предупреди Валери Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов поддържа тезата си за тежки нарушения на приватизацонния договор на Български морски флот, твърди за злоупотреби с прехвърляне на бизнес от страна на собствениците му -братя Домусчиеви и смята, че те подготвят фалита на дружеството. Както е известно, по настояване на Симеонов държавата заведе дело срещу собствениците на БМФ. Ако се сбъдне желанието на вицепремиера, държавата ще си прибере обратно БМФ, което обаче сам той признава, че е пред фалит.

Симеонов коментира във вторник пред бТВ, че два пъти е внасял в МС проекторешение да се обжалва решението на Арбитражния съд (което е в полза на собствениците на БМФ), за да може да заведе дело във Върховния касационен съд.

По думите му има тежки нарушения на приватизационния договор. "Въпросната фирма, която го е прилапала при съмнителна приватизационна сделка, при което са участвали фирми с десетки милиарди годишен оборот и са загубили от нашата фирма", каза Валери Симеонов.

Той припомни, че сделката е направена 2008 г. при управлението на кабинета "Станишев". На 10-тата година от приватизацията има термин, когато се преглежда дали условията са изпълнени. За 10 години там трябва да работят 2300 човека от 2800 общо. Към 1 януари 2016 г. работещите в БМФ са 124 по данни на Агенцията за приватизацията. Разбирате ли какво здраво съкращение е падало през годините, коментира Симеонов.

"По втория пункт, който ги стяга най-много чепика, те трябва да имат съдове с 1.3 млн. бруто регистър тона. В момента те имат около 800 млн.", каза той.

Според него са неоснователни доводите на собствениците, че не могат да изпълнят приватизационния договор заради обща криза в корабоплаването в периода на световната финансова криза. По данни на Симеонов този спад в световен мащаб е 3% през 2008 и 2009 г.

Кирил и Георги Домусчиеви са собственици и на пристанище Бургас – има по 30 млн. печалба на година, каза Симеонов и допълни: В същия период от време погледнахме справката на тези фирми, които са кандидатствали за БМФ – индийска, френска и т.н. – при тях няма проблем нито с товарите, нито с корабите.

"Към 1 януари 2016-а те имат 17 милиона лева в сгради и активи, а в офшорки имат 700 млн. лева активи. Офшорките са регистрирани на Вирджинските острови. За мен се подготвя фалит на дружеството. И още нещо интересно. Направих справка за развитието на другите фирми, участвали в конкурса. При тях криза няма, развиват се, отчитат печалби. И какво излиза? Само братя Домусчиеви били в криза. Как така кризата е само в БМФ? Те само са рязали хора и кораби. 40% от корабите са нарязани", коментира вицепремиерът.

За два месеца коалиционното управление доказа, че е против олигархията, заключи той.

Симеонов даде пример и с "Полимери Девня”, за което МС е гласувал "едни грешни 15 милиона, за да може в няколко цистерни едни отровни химикали да ги натоварим в специализирани камиони до Франция, за да бъдат обезвредени. Това предприятие е собственост на Баневи. Казвам това, защото не искам да излиза, че се заяждам с Домусчиеви. Просто държавата защитава интереса си."

Това плащане от държавата на новоизлюпени чорбаджии не може да продължава, каза Симеонов.

За разлика от него, министърът на икономиката и бивш председател на Агенцията за приватизация Емил Караниколов не смята, че към момента може да се говори за неизпълнение на договора от страна на собствениците на БМФ. В подкрепа на Домусчиеви се обяви и моряшкият синдикат, който заяви, че БМФ е "рядък случай на успешна приватизация".

Освен на БМФ, Кирил и Георги Домусчиеви са също така собственици на фармацевтичното предприятие "Биовет Пещера" и футболния отбор "Лудогорец".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?