Подготвя се концепция за реконструкция на Тютюневия град в Пловдив

Подготвя се концепция за реконструкция на Тютюневия град в Пловдив

Специалисти от Министерството на културата и Община Пловдив подготвят концепция за Тютюневия град и общите правила, по които ще се извършва реконструкцията на сградите – паметници на културата, предаде БНР във вторник.

Правилата, по които ще се работи за възстановяването на целия район, трябва да са готови до края на годината и съответно одобрени от Националния институт за недвижимо културно наследство, каза кметът Иван Тотев. След това ще започне и съгласуването на конкретните проекти на всеки от инвеститорите. Такива вече има за складовете, пострадали от големия пожар през миналия август, както и за още няколко постройки.

"Аз смятам, че още следващата година ще видим активно строителство вече в тази зона и работим във възстановяване на ансамбъла от сгради във вида, в който е бил", каза Тотев.

В бюджета за следващата година ще бъдат предвидени и средства за изграждането на няколко пешеходни улици в Тютюневия град, който трябва да стане част от културната програма на Пловдив по време на домакинството му като Европейска столица през 2019 г.

Старите тютюневи складове в Пловдив са в лошо състояние, а миналото лято голям пожар горя в три от сградите, за които има големи инвестиционни интереси..

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?