Подготвя се нов протест на природозащитници, този път и заради хижите

Протестно шествие на туристи, което ще тръгне от Орловия мост, ще се проведе на 3 юли от 18.30 часа, вторник, съобщават организаторите във Фейсбук. Демонстрациите на природозащитниците продължават въпреки приетото от парламента президентско вето върху Закона за горите, тъй като все още няма консенсус по най-спорния текст, който се отнася до режима за изграждане на ски съоръжения в планините.

"Витоша ски" са единствените, които не са съгласни на предложението да се даде възможност да се учреди право на строеж на съществуващите ски лифтове, което показва липсата на желание да се подменят старите съоръжения от страна на инвеститора”, се казва в съобщението за протеста.

“Още една заплаха грози планините и свободния достъп до тях за нас – хижите ще могат да се дават чрез право на ползване на туристически дружества. Правото ще се дава за необичайно дълъг срок – 20 години. Това предвиждат промени в закона за физическото възпитание, приети на първо четене в НС”, съобщават природозащитниците.

Сред имената на организаторите на събитието са Свилен Овчаров от “Зелени адвокати”, Андрей Ралев от Сдружение за дивата природа “Балкани” и др. Те определят себе си като планинари, туристи, катерачи, скиорки, бордисти, колоездачки, парапланеристи и всякакви любители на планината и гората.

“Да покажем на властта, че всички туристи и любители на планината не искат сеч, не искат монопол при ските, не искат лобистки подаръци за офшорната олигархия”, се казва в съобщението.

Маршрутът на шествието е Орловия мост, езерото Ариана, бул. Васил Левски, Министерството на физическото възпитание и спорта, ул. Ген. Гурко, ул. Раковски, парламента. Организаторите посочват, че очакват позволение от Столичната община.

Споделяне

Още от България