Подготвя се ново застрояване и на Национален парк "Пирин"

Подготвя се ново застрояване и на Национален парк "Пирин"
На свое заседание в четвъртък Консултативният съвет на Национален парк "Пирин" (НПП) с мнозинство предложи да се промени плана за управление на парка с цел там да се строят нови ски зони и голф игрища. Това съобщиха в петък от сдружението "За да остане природа в България".

Сега действащият план със срок от десет години и изтича през 2013 г. В него не се допуска строителството на нови съоръжения. На четвъртата и осмата година се прави преглед на изпълнението на плана. Именно това е причината и за заседанието на консултативния съвет вчера, обясниха еколози.

Искането за промяна на плана за управление идва от дирекцията на Национален парк "Пирин" по инициатива на няколко фирми. Една от тях е "Юлен АД", която иска да изгражда втора кабинкова линия и разширяване на ски – зона Банско с изграждане на нови ски писти и съоръжения. Другата е "Балканстрой" АД, която иска да реализира ски и голф комплекс "Кулиното", южно от Разлог. Трета фирма е "Добринище Ски" ЕАД, която иска изграждане на нови ски писти и съоръжения в рамките на обособената зона за туризъм над Добринище без промяна на площта ѝ. "Добринище – БГ" АД инициира промени, за да се вземе предвид общия устройствен план на туристическа зона "Добринище".

Аргументите на вносителите в полза на тези предложения е истински "Параграф 22". Например - изграждането на ски зона Банско е довело да неконтролируемо увеличение на туристите в района и затова се иска разширение на зоната, съобщават активистите.

След заседанието стана ясно още, че Министерство на околната среда и водите е оттеглило предложението си до ЮНЕСКО за изключване на ски зона Банско от обекта на световното природно и културно наследство. Последното заседание на ЮНЕСКО беше преди броени седмици. Причината за това е, че министерството е трябвало да поеме ангажимент, че ски зона Банско никога повече няма да се разширява и че няма да се допуска строителство в прилежащите около нея територии.

Дирекцията на парк "Пирин" е първата дирекция на национален или природен парк в България, която предлага застрояване на територията ѝ. Тя очевидно е станала жертва на инвестиционния натиск от страна на големите строителни предприемачи, смятат от коалицията "За да остане природа в България".

Консултативният съвет на Национален парк "Пирин" няма правомощия да инициира промяна в плана за управление. За това е необходимо решение на МС. След случая с промяната в Общия устройствен план на община Царево е много вероятно правителството да подкрепи промени в плана за управление на Пирин, предупреждават природозащитниците.

Планът за управление на Национален парк "Пирин" беше приет след седем години работа на над сто български и международни учени и експерти и с международна финансова подкрепа.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес