Подготвя се пълна промяна на Софийския зоопарк

Животните ще са групирани по географски зони, а не по видове

На финалната фаза по съгласуване е идейният проект за цялостната реконструкция на Софийската зоологическа градина, съобщи заместник-кметът на Столична община Йоана Христова по време на откриването на шест нови клетки в сектор "Хищници" в зоопарка.

"Знаете какво беше пространството, в което тези огромни и интересни животни трябваше да се разхождат. Сега те самите са още смутени. Трябва да го знаят посетителите, защото и за тях това е изцяло нова обстановка“, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че промените в зоопарка са тръгнали от хищниците, защото те са най-интересни за посетителите, а и за да се създадат по-добри условия за животните.

Разширението на тигрите, пумите и ягуарите е струвало 1.4 млн. лв., на същата сума ще е и предстоящият ремонт на клетките на маймуните.

Христова обясни, че целта на общината е да направи зоопарка съвременен и модерен, който не отстъпва на европейските. Както сегашното разширение на хищниците, така и ремонтът на клетките на маймуните се съгласува с Европейската агенция за зоопарковете и аквариумите. С организацията се работи и за пълната реконструкция на зоопарка

"Моята надежда е, че следващите години ще започнем да виждаме естествените местообитания на животните такива, каквито те трябва да бъдат, с всички сектори, които са предвидени“, коментира Христова.

Проектът за пълната промяна в зоопарка ще кандидатства за финансиране пред европейския фонд ДЖЕСИКА, каза директорът на зоологическата градина Добромир Бориславов.

Концепцията за показване на животните ще се промени и вече няма да са групирани по видове, а географски принцип. Там, където е зоната със слона ще се оформи зона „Африка“, обясни директорът на зоопарка. По думите му по този начин животните ще бъдат групирани така, че да не си пречат. Той посочи, че ще има зони: "Северна Америка, "Южна Америка", "Австралия", "Български хищници и фауна".

При реконструкцията на парка се предвижда и увеличаване на паркоместата за посетителите му, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Водим разговори с частните собственици и търсим начин така, че да променим плана, така че да има разширение на паркинга“, обясни тя.

Фандъкова уточни, че преди в зоопарка са правени по-малки частични реформи - ремонт на входа на зоологическата градина и изграждане на паркинг. Тя допълни, че и езерото в зоологическата градина е почистено преди няколко месеца.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?