Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Подготвя се погребване на ядрени отпадъци от затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй"

За изпълнител е избран американско-български консорциум

7 коментара
На площадка "Радиана" ще се съхраняват отпадъците

"Исторически" ядрени отпадъци от дейността на затворените четири реактора ВВЕР-440 на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат погребани на строящата се в момента площадка "Радиана", на която ще се съхраняват средни и ниско радиоактивни отпадъци край ядрената централа. За изпълнител на проекта по извличане на отпадъците от сегашните контейнери, където са събирани по време на дейността на малките блокове, окончателното им преработване и подготовка за складиране в бъдещото хранилище, е избран американско-български консорциум. Неговата цена е най-ниска, но договорът още не е подписан.

Търгът

През януари 2017 г. Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДПРАО) обявява търг за избор на фирма, която да преработи влажни твърди радиоактивни отпадъци от дейността на спрените четири блока, които в момента са в процедура на демонтаж. Поръчката е публикувана на сайта на Европейската банка за възстановяване и развитие, която финансира чрез Международен фонд "Козлодуй" дейностите по извеждане от експлоатация на малките реактори. Предвиденият бюджет е 50 млн. евро с опция за увеличаване с 10 процента. Конкурсът е двустепенен – подаване на технически и ценови оферти.

Трима са участниците, според данни на ДПРАО, изпратени до Mediapool.

Кандидатите

Единият е консорциум WST на американската компания "Авантех" (AVANTech Inc.)  и българската "Риск Инженеринг", която бе основана и притежавана от бизнесмена и ядрен специалист Богомил Манчев. Той обаче я прехвърли на партньорката си Нели Беширова, за да предпази бизнеса си по време на разследване срещу него във връзка с участието на фирмата в проекта за АЕЦ "Белене", а след това се оказа аут. От известно време Манчев е активирал стара своя компания - "Джи Си Ар", която започва да играе на ядрения пазар у нас и се твърди, че вече е дръпнала от "Риск Инженеринг" голяма част от експертите, лоялни на Манчев.

Другият участник е обединението "9b-2 – Skoda JS, EGPI" между чешките компании "Шкода Ядрено машиностроене" и "EGP INVEST spol s.r.o.". "Шкода" участваше в търга за изграждането на АЕЦ "Белене", но офертата ѝ беше по-висока от тази на конкурента "Атомстройекспорт", притежаван от руската "Росатом".

Третият претендент също е консорциум – между руското дружество "Русатом Сървис", собственост на "Росатом" и германската "Нюкем Технолоджи Инженеринг Сървисис" (NUKEM Technologies Engineering Services GmbH). И двамата участници са добре познати с изпълнението на редица проекти в АЕЦ "Козлодуй". "Нюкем" изгражда хранилището "Радиана" заедно с няколко български фирми, а "Русатом" работи по модернизацията на V и VІ блок за удължаването на техния жизнен ресурс.

От ДПРАО не посочиха стойността на ценовите оферти, подадени в края на февруари 2018 г., но според различни източници, участващи и запознати с процедурата, предложението на "Авантех" и "Риск" е било за 40.9 млн. евро, чешкото – за 54.8 млн. евро, а на "Нюкем" и "Русатом" – 69 млн. евро. Заради голямата разлика в офертите е поискана обосновка от българо-американския консорциум и в крайна сметка той е предпочетеният кандидат и е поканен да сключи договор. Такъв обаче все още няма.

Държавното предприятие отказа да даде подробности по офертите и избора с мотива, че има изисквания и условия за конфиденциалност по време на тръжния процес, а докато не се подпише договорът, процедурата не е завършена и не може да се обсъжда.

Предлаганите технологии

Реално технологиите, предлагани и от тримата кандидати, предвиждат изваждането на средно активните отпадъци и смесването им с цимент, което сваля допълнително радиоактивността им, след което тази смес се изсипва в специални контейнери. Разликата е в начина на изпълнение.

При чешката – най-просто и най-образно казано, различните по вид, състав и радиоактивност отпадъци се разбъркват в сегашните "варели" и постигнатата еднородна "супа" се смесва с бетона и се излива в контейнери за погребване. Така обаче се получават повече контейнери за съхраняване, докато при предложенията на другите двама участници те ще са по-малко, тъй като се предвиждало обезвреждане по секции и филтриране на отпадъците преди преработката им, но така пък се образували вторични отпадъци.

Преработените отпадъци ще се погребат в строящото се сега хранилище на ниско и средно радиоактивни отпадъци "Радиана". Неговите първи клетки трябва да влязат в експлоатация в средата на 2021 г. и това, че все още не е готово съоръжението, не е повод за притеснение, тъй като поръчката за преработка и погребване на отпадъците трябва да бъде изпълнена за 84 месеца или седем години.

Въпросителни

Според някои експерти и според конкурентите на "Авантех", тази компания няма достатъчно опит в подобни дейности, независимо че е работила по преодоляване на щетите в пострадалата от цунами японска АЕЦ "Фукушима" и по малки проекти в Мексико и Китай. "Риск инженеринг" пък е в процес на тежък теч на кадри към "Джи Си Ар" на Богомил Манчев и Беширова била притеснена да подпише договора. Американците обаче били убедени, че ще се справят. За предложената цена се твърди, че била дъмпингова и после щяло да бъде поискано увеличаването ѝ с различни мотиви, сред които може да е съдържанието на сегашните контейнери с отпадъци, тъй като всеки участник може да провери дали представените им от ДПРАО данни за състава на отпадъците са верни. Друга част от ядрените специалисти обаче не споделят тези оценки по адрес на "Авантех" и "Риск инженеринг". Според тях преработката на ядрените отпадъци е индивидуална за отделните проекти според технологичния цикъл на съответната мощност и използваната вода. Те коментираха като добър подход на обявения търг да се постави условие, че плащането по договора ще се извършва след оценка на свършената работа по всяка партида преработен отпадък и проверка дали тя отговаря на предварително поставените изисквания.

Другите двама кандидати в процедурата вече са изпълнявали такава дейност – "Шкода" при затворените мощности на словашката АЕЦ "Буховице", а "Нюкем" и "Русатом" – в Колската АЕЦ.

От ДПРАО обясниха, че изискванията към изпълнителя на проекта да извлече дистанционно отпадъците от сегашните резервоари, да бъдат хомогенизирани в смесителен резервоар и след това изсушавани, за да съответстват на рецептурата за смесване. Партидите ще бъдат охарактеризирани поотделно, преди сместа да бъде поставена в 200-литрови варели за окончателно преработване и погребване от ДПРАО. Преди изпълнението на този процес, фирмата ще трябва да разработи документация за технически проект, работен проект и лицензионни документи и да извърши необходимите изпитания на площадката за целта на оптимизиране на цялостното преработване на йонообменни смоли, кубов остатък и шламове.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Fireball
  #7

  Очертава се жестока конкурентна битка. Между трите глави на ламята.

 2. Fireball
  #6
 3. тото
  #5

  КОГАТО СЕ СЛОЖАТ НА КАНТАРА РАЗХОДИТЕ ЗА СТРОЕЖ И КОНСЕРВАЦИЯ НА АЕЦ И ПОЛУЧЕНАТА ЕНЕРГИЯ ТО ТОГАВА НЯМА НУЖДА ОТ АЕЦ .БОКЛУКА ТРЯБВА ДА СЕ ПАЗИ 24000Г.ПЕРИОД НА ПОЛУ РАЗПАД ГОРИВОТО ДА НЕ СЕ РАЗПАДНЕ И ДА НЕ СЕ РАЗНЕСЕ ВТОРИЧНО ЗАМЪРСЯВАНЕ.ПРИ НАС ТОВА НЕ СЕ СМЯТА ВАЖНО Е ДА ГУШНЕМ ЕДНИ ПАРИ ЗА ПОСЛЕ ДА МУ МИСЛЯТ ВНУЦИТЕ ЩЕ ЛИ ДА ПСУВАТ НАС КВО НИ БОЛИ НЯМА ДА НИ ИМА.

 4. Nikola Nikolov
  #4

  Накрая , дано американската компания не се окаже "американска" - колкото аз съм китаец ...

 5. Подготвя се и погребване на България! 1-4 реактор даваха най-евтината енергия. Без нарязването ан 1-4 блко нямаше да има място нито за честните частни и американски офшорни Марица 1 и3,н ито за ВЕИ-тата. Нямаше да се говори и за Белене! ЕС и (без)родните му слуги погребаха 1-4 блок, те са пряко виновни за ежегодния грабеж за 3 млрд всяка година. от ВЕИ-та и Марица 1 и3! Сметнето за колко годин по 3 млрд!

 6. Лизи Гугуткова
  #2

  Управлението на радиоактивни отпадъци в Европа в момента е сериозна раздорна тема, покрай Brexit, тъй като на Острова вече се съхранява значително количество радиоактивни отпадъци от различни части на Европа. Още от 70-те години на XX век Великобритания сериозно инвестира в различни дейност и технологии за обработка на ядрено гориво. Ядреният изследовател на National Geographic Лесли Дюън работи върху революционна технология за използване на ядрените отпадъци, за която твърди, че, ако се реализира в пълния си мащаб, би могла да захранва с енергия целия свят.

 7. Преслав
  #1

  Щом е американски съм спокоен. Това ще е една здравословна площадка не по-опасна от планинска полянка в Швейцария :)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.