Подготвя се политически цирк с лансирането на 39-годишния Стъки за президент

Подготвя се политически цирк с лансирането на 39-годишния Стъки за президент

Инициативен комитет ще издигне кандидатурата на председателя на федерацията по ММА Станислав Недков - Стъки за президент. Това бе обявено в четвъртък вечерта по време на онлайн предаване с водещ Недялко Недялков, издател на близкото до ГЕРБ издание "Пик".

Недялков и Недков са сред учредителите на новото Консервативно-патриотичното движение - КПД.

"Готов съм да вляза в открита битка с Румен Радев като негова алтернатива и антитеза. Политиката не ме изкушава, нямам нужда от привилегии, имунитет или облаги. Самоизградил съм се, имам бизнес и кариера. Правя го само защото смятам, че демокрацията е в опасност. Нужни са патриоти и доблестни мъже, които да окажат съпротива срещу реставрацията на тоталитарно-комунистическите практики. Заставам сам, с името и лицето си, с биографията и семейството си - пък каквото БОГ реши", каза Недков, цитиран от dir.bg.

Той кани Румен Радев на публичен дебат пред всички медии и му дава срок за отговор до идния четвъртък.

Това е поредният щрих, който създава най-обща представа за нивото на политиката в страната. По същото време боксьорът Кубрат Пулев обяви, че е мислил да създаде партия "Велика България" и да се кандидатира за президент, но засега по-скоро щял остане само спортист.

Анонсираната кандидат-президентска кандидатура на Стъки изглежда като нов забавен елемент в политическата клоунада. Но тази заявка не бива да се подценява напълно, защото е напълно възможно да има съвсем друг замисъл.

И причината за това е... рождената дата на Стъки. Той е роден на 9 декември 1981 година. Според чл. 93 ал. 2 от конституцията "за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години".

Изборите за президент трябва да се проведат в края на октомври или началото на ноември, когато бившият ММА-боец все още няма да е навършил 40 години. Поради това кандидатурата му няма как да бъде одобрена от ЦИК.

Според опорките на ГЕРБ новата ЦИК е на президента, независимо, че той само назначава предложените от парламентарните партии членове на комисията, според последните промени в Изборния кодекс, инициирани от "Има такъв народ".

Лансирането на близкия до ГЕРБ Станислав Недков за президент и очакването отхвърляне на кандидатурата му дава отлична възможност за разгръщане на поредна шумна кампания срещу Румен Радев и ЦИК. Трикът е, че към датата на встъпване в длъжност през януари, Недков все пак ще има навършени 40 години, но не и към датата на регистрацията за изборите.

"Искам да попитам Радев към какво води България - към демокрация или към автокрация. Ще го попитам вярно ли е, че в президентството вече е подготвен проект за изменение на Конституцията, според което формата на управление се променя на "президентска република" с фактически еднолична власт на държавния глава", каза Стъки.

Според него партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" е инженерен проект на самия Радев, трамплин към абсолютната му власт. Според борецът Румен Радев щял да използва ИТН като платформа, за да надгради върху нейната база президентската си партия.

"Всички знаем, че Слави Трифонов е в недобро физическо състояние и едва ли би бил способен да управлява. Какви тогава са ангажиментите му към Радев, каква им е играта - да осигурят необходимото депутатско мнозинство в следващия парламент за промяна на конституцията ли?", попита Стъки.

"Скачам за президент не от суета или за келепир, а за да се превърна в гарант за демокрацията и възкресяването на нормалността, която ни е отнета от миналото лято насам".

"Стига перверзии, стига джендърство, стига вампирясал комунизъм, стига крошета ту от Изток, ту от Запад. Да си върнем България!", призова още Недков.

На 5 май той организира шумна агитка за протест пред президентството.

Недков е съпруг на бившата депутатка от НДСВ и "Новото време" Юлияна Дончева, а през миналото лято беше сред "бранителите" на кръстовището пред румънското посолство от протестиращите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?